Statsstøtte til huller i jorden

Partierne bag finansloven vil lave forsikringsordning til geotermi-projekter i fremtiden.

BoringKvols.jpg

Viborg forhenværende borgmester, Søren Pape Poulsen, har kaldt den mislykkede varmvandsboring i Kvols for "Verdens dyreste hul". Nu er netop det hul baggrunden for at regeringen, SF og Enhedslisten i den nye finanslov vil lave en forsikringsordning til fremtidens geotermi-projekter.

- Geotermi er en oplagt gode ide. Man henter varmt vand op og det er helt fri for udledning af drivhusgasser og forurener ikke. Og så er det billigt. Problemet er, at en boring kan mislykkedes og så vil forbrugerne stå med en regning i millionklassen. Det er der selvfølgelig ingen der vil. Derfor vil man forsikre sig, men siden Kvols er der ingen private, der vil komme med en sådan forsikring. Det gør vi så nu fra statens side, og det er jeg meget glad for, ' siger Andreas Steenberg, energiordfører for Radikale Venstre.

Forligspartierne har afsat i alt 60 millioner kroner til at forsikre nye boringer efter varmt vand i undergrunden.

Siden den mislykkede boring i Kvols ved Viborg, har det været umuligt at tegne forsikringer på geotermi-projekter. Det har blandt andet betydet, at projekt på Skive-egnen foreløbig ikke er blevet til noget.

Den mislykkede borring i Kvols betød, at fjernvarmebrugerne i Viborg endte med en ekstraregning på 162 millioner.