Statsministeren: Flere tusind arbejdspladser skal flyttes til provinsen

​Lars Løkke Rasmussen fremhæver blandt andet Viborg som en succes.

Lars Løkke Rasmussen varsler, at flere tusind nye arbejdspladser skal sendes ud af København.
Lars Løkke Rasmussen varsler, at flere tusind nye arbejdspladser skal sendes ud af København.
Foto: Scanpix / Ida Guldbæk Arentsen

Første runde var en succes, så endnu flere arbejdspladser skal rykkes fra København og ud i landet.

Sådan lød meldingen i dag fra statsminister Lars Løkke Rasmussen til Folketingets åbning.

- Da jeg overtog statsministeriet i 2015, der sagde vi, at vi ville have et Danmark i balance.  Vi ville flytte 3900 arbejdspladser ud, og mange satte spørgsmålstegn ved, hvor vi ville få de gode arbejdskrafter fra. Men det har ikke været svært, og vi har nu flyttet de 2500 arbejdspladser ud, og det fungerer fint, fortæller han efter talen.

- Derfor vil vi lave en runde to. Det bliver ligesom den første med flere tusind arbejdspladser, og vi kommer med et konkret udspil til december, siger han.

4:15
Se hele interviewet med statsminister Lars Løkke Rasmussen her.

Hvad med den ”rigtige” provins?

Ved sidste udflytning rykkede mange af de statslige arbejdspladser til en række større byer i udkanten, heriblandt Viborg. Vi spurgte derfor statsministeren, om mindre byer kan regne med flere arbejdspladser.  

- VI har flyttet arbejdspladser til Lemvig, Karup, og så videre, og det ved jeg ikke, om er store byer. Men det er rigtigt, at når vi flytter vidensarbejdspladser væk fra København, så skal vi også se på, hvor vidensmiljøerne er. Viborg er et eksempel på en by, som i forvejen har nogle kompetencer i form af Vestre Landsret, og der har vi flyttet en stribe juridiske arbejdspladser til. Dem ville vi ikke lige så godt kunne flytte til et andet sted, forklarer han.

3:01
Mette Frederiksen stille sig kritisk overfor statsministeren udtryk "Danmark i Balance".

Frederiksen: Det er ikke Danmark i balance

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen kan sagtens forestille sig, at man rykker flere arbejdspladser til mindre byer i for eksempel Midt- og Vestjylland.

- Jeg synes, at udflytning af arbejdspladser kan være en god idé, men jeg tror, at vi skal passe på med at tro, at alle problemerne bliver løst med offentlige arbejdspladser. Jeg tror for eksempel, at det at sikre uddannelse i hele landet er mindst lige så vigtigt, som offentlige arbejdspladser i hele landet, fortæller hun.

2:03