Statens museeumsstøtte ender i København

Museer i hovedstadsområdet får tre gange så meget af statens museumsstøtte pr. besøgende som resten af landet.

Kunstmuseet HEART i Herning får 46 kroner i statsstøtte pr. museumsgæst, mens museer i Hovedstadsområdet får 126 kroner.
Kunstmuseet HEART i Herning får 46 kroner i statsstøtte pr. museumsgæst, mens museer i Hovedstadsområdet får 126 kroner.

Museer i Hovedstadsområdet får tre gange så meget støtte per besøgende som resten af landet. Det viser en ny rapport fra Danmark på Vippen. 

Det betyder, at når en gæst træder ind på et museum i København giver det 126 kroner i statsstøtte, mens det kun giver 46 kroner per gæst på museer i resten af landet. 

- Der er en voldsom overvægt mod øst. Det er helt tydeligt. Det kunne man godt rette lidt op på, siger Holger Reenberg, der er direktør på kunstmuseet HEART i Herning. 

Han bakkes op af formanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg. 

Jeg synes ikke, at den geografiske fordeling er fair. Jeg synes, at det er et oplagt sted, hvor man fra regeringens side kunne skabe større balance i Danmark, siger Johs Poulsen (B). 

1:56
 

Det er over 70 procent af pengene, der ender i Hovedstadsområdet, og det medgiver kulturminister Mette Bock, at der er problematisk. 

- Det er umuligt at forklare nogle af de forskelle, der er. Der kan godt have været gode begrundelser for, dengang man besluttede det, at forskellene skulle være der, men når man ikke kan forklare det, så kan man heller ikke forsvare det, siger ministeren. 

Flere penge vil blive godt modtaget i Herning, der lige nu får 1,4 millioner i statstøtte hvert år. En mere ligelig fordeling af pengen vil betyde, at museet kan gøre mere ud af undervisning og arrangementer. 

- Det handler om måske at finde en smule penge hist og pist og gøre godt med dem, efter fortjenste i det vestlige Danmark, siger Holger Reenberg.