Står kælderen under vand? - Her er fem gode råd

Når først regnen og vandmasserne har lagt sig er det næste store spørgsmål, hvordan husejerne kommer videre. Få fem gode råd fra en ekspert her.

Når stole, bøger og andet inventar sejler rundt i kælderen eller stuen, er det svært at overskue næste træk. Når vandet er væk, er oversvømmelsens tro følgesvend skimmelsvamp, og den kan du heldigvis selv gøre noget for at bekæmpe. 

Rådgivningsvirksomheden NIRAS har bedt deres bilog og en af Danmarks førende eksperter i skimmelsvamp, Ole Vinther Frederiksen, komme med fem gode råd til, hvad du kan gøre, når vandet og problemerne strømmer ind. 

1) Tag billeder af skaderne
Selvom det er vigtigt at få ryddet hurtigt op, bør du gennemfotografere det oversvømmede område, inden du går i gang med at rydde op.  Gå en tur med mobilen og tag billeder af alt, der er vådt og skadet. Det er god dokumentation til forsikringselskabet. Husk at tage billeder, der viser, hvor højt vandet har stået. 

2) Smid ud
Bøger, tøj og andet sugende materiale står oftest ikke til ar redde. Slet ikke, hvis der er kloakvand indblandet. Fjern alt, hvad der holder på fugten. Hvis du har linoleum eller anden belægning på gulvet, skal du også tage det af. 

3) Skær fugtige skillevægge ned
Har du en gipsvæg, der har stået under vand, er der dårligt nyt. Gipsen suger fugten til sig, og hvis der er isolering inde i væggen, virker det som en svamp, der holder på vandet. Tag en stiksav og skær væggen ned 5-10 centimeter over højeste vandstand. 

4) Luft ud
Næste skridt er at sikre, at bygningen kan komme af med fugten. Åbn vinduer og døre og tænd for varmen, selvom det koster energi. Har man adgang til en affugter, er det oplagt at bruge sådan en også. 

5) Dræb skimmelpletter med Rodalon
Sporerne fra den frygtede skimmelsvamp er i kælderen umiddelbart efter oversvømmelsen, men først efter en uges tid kan de ses med det blotte øje. Hvis ikke du får tørret kælderen ordentligt, er der sort og grønt af skimmelsvamp efter en uges tid. Jo før du dræber sporerne med Rodalon jo bedre, for så hæmmer du samtidig væksten af nye sporer. 

Endelig påpager skimmeleksperten, at vand i kælderen oftest er noget, som kommer igen. Derfor bør man overveje, hvad man fremadrettet kan gøre for at undgå, at det sker igen.