Står frem for første gang: Christian troede, han slog sin kammerat ihjel

Når TV 2-dokumentaren ”Fanget under flyveren” ruller over skærmen i aften, så kommer seerne for første gang til at møde Christian Bagge. Han var ansvarlig hopmester, da et faldskærmsspring gik helt galt på Lindtorp Flyveplads.

Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Når du først har set billedet af faldskærmsudspringeren, der hænger i ét ben under et fly, så glemmer du det ikke sådan lige igen.

 
 

Oplevelserne d. 3. maj 2017 har også printet sig ind på nethinden for evigt hos Christian Bagge fra Holstebro. Han var hopmester og havde ansvaret i luften for springet den dag, det gik galt – og hvor 46-årige Michael Ellegaard endte med at hænge under et lille propelfly i en time.

- Det var meningen, at jeg skulle springe ud lidt før Michael, fordi jeg skulle observere hans spring. Og da jeg springer ud og kigger op på flyveren, så skulle Michael gerne være et sted imellem mig og den, fortæller Christian Bagge.

Men det var Michael Ellegaard ikke. I stedet hang han fast i en såkaldt static line, som havde viklet sig om hans højre ben. Den opdagelse gjorde Christian Bagge, mens han lå i frit fald med 200 km/t. En fart, han var nødt til at accelerere yderligere for hurtigst muligt at komme ned på jorden og advare den intetanende pilot om, at der hang en springer under flyet.

- I luften beslutter jeg mig for at gøre mig så lille som overhovedet muligt. Det ene styrehåndtag trækker jeg helt i bund, så min skærm begynder at snurre ned mod jorden, fortæller han.  

quote "Shit, nu skal jeg se min bedste kammerat dø".

Christian Bagge

Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Det var dagens sidste udspring, og piloten var ved at lægge an til landing - med springeren under sig. Normalt tager turen ned fra 2500 meters højde seks minutter. Christian Bagge brugte to minutter og 38 sekunder. 

- For det var mig, der var instruktør. Det var mig, der skulle forestille at være ansvarshavende. Det var mig, der havde efterladt ham deroppe, siger han.

Christian Bagge løb hen til flyradioen.

- Leif, du har en springer til at hænge under flyveren.

 
 

Og så faldt han på knæ på jorden. Magtesløs. 

- Jeg tænkte, det var løgn. At det var min skyld. At jeg ikke havde stuvet den static line ordentligt væk, fortæller han. 

Den mere erfarne instruktør Karsten Kokholm overtog kommandoen. Christian Bagge satte sig på en trappe og afventede det uundgåelige – at flyet skulle landes med Michael Ellegaard hængende nedenunder.

- Jeg kan høre deres plan ude i periferien. Og så tænker jeg bare ”shit, nu skal jeg se min bedste kammerat dø”, fortæller Christian Bagge.

- Jeg forberedte mig på, hvad jeg skulle sige til hans kæreste. For det dér kunne ingen slippe fra i live, tænkte jeg.

Kæmper med skyldfølelsen

Siden ulykken for knap halvandet år siden har Christian Bagge kæmpet med skyldfølelsen – selvom Havarikommissionen for længst har slået fast, at alle procedurer blev fulgt.

Så gik en af de vildeste redningsaktioner nogensinde i dansk luftrum i gang. En redningsaktion, som gjorde, at Michael Ellegaard mirakuløst slap uden skrammer. Alle detaljerne kan de se i dokumentaren på TV 2 i aften.

Men trods det lykkelige udfald har Christian Bagge kæmpet med skyldfølelsen lige siden – også selvom Havarikommissionens rapport for længst har slået fast, at hopmesteren intet gjorde forkert den aften. Alle daværende procedurer blev fulgt, og ingen kunne have forudset, at Michael Ellegaards fod ved et uheld blev viklet ind i en static line.

Kampen med følelserne har gjort det til en stor udfordring at medvirke i dokumentaren - men for Christian Bagge har det også været en slags terapi.

- Det har været hårdt. Det var utroligt hårdt at skulle fortælle den samme historie igen og igen - og gennemleve det i hovedet. Men det har også været rart. Det har været en behandlingsproces for mig - og jeg tror også lidt for de andre, siger han.   

At faldskærmsulykken d. 3. maj ikke bare er en oplevelse, man ryster af sig, kan den erfarne faldskærmsinstruktør Karsten Kokholm tale med om. Det var ham, der overtog kommandoen fra Christian Bagge på aftenen. 

 
 

Han havde svært ved at sove efter ulykken og kørte til Fuglsang Sø ved Herning midt om natten - for at svømme frem og tilbage, indtil der var styr på tankerne. Med dokumentaren, som bliver sendt på tv i aften, falder de sidste brikker i puslespillet på plads.

- Vi er mænd og lidt alfatyper, så vi holder på os selv. Men i det her forløb, der har vi været tvunget til - og nødt til - at blive sat sammen og høre historien fra hinandens vinkler. Det tror jeg ikke, jeg havde været helt så god til at gøre, hvis ikke jeg havde været med i det her projekt. Det har været spændende, fortæller Karsten Kokholm. 

Dokumentaren "Fanget under flyveren" er produceret af TV MIDTVEST for TV 2. Du kan se programmet i aften tirsdag klokken 20:50 - eller allerede nu streame det på TV 2 Play.

 

0:36
 

Foto: TV 2
Journalist: Katrine Fuglsang
Udgivelsesdato: 4. september 2018