Spøgelsesskibe på vej ud af havnene

Fiskerne kan nu hugge ubrugte skibe op uden at miste fiskerettighederne til dem.

030309_kuttere.jpg

Glæde over ny bekendtgørelse blandt fiskerne i landsdelens havne. Nu er det nemlig snart slut med de såkaldte spøgelsesskibe, der længe har ligget ubrugte hen.

Det drejer sig om omkring 60 fartøjer landet over, som fiskere kun har købt for at erhverve sig fiskerettighederne, der er tilknyttet fartøjerne.

Sådan som loven har været, har fiskerne ikke kunnet hugge de overflødige skibe op uden at miste fiskerettighederne. Men det giver en ny bekendtgørelse fra Fødevareministeriet nu mulighed for. Og så slipper havnene ret hurtigt af med de skæmmende skrog, forudser både Fiskeridirektoratet og fiskerne selv, som har haft store udgifter på at holde spøgelsesskibene flydende og forsikret.

- Det er et længe næret ønske, at vi nu slipper af med dem. Det har ikke været et kønt syn for turisterne i havnene. Og det har været dyrt at vedligeholde skibene, så ejerne vil sikkert få dem hugget op så hurtigt, de kan, siger Jan Hansen, der er fiskeriformand i Hanstholm.

De nye regler vil fjerne de hindringer, fiskerne har haft for at have en økonomisk fordel i at hugge spøgelsesskibene op, siger vicedirektør Birgit Bolgann.

Hanstholm har haft særligt mange spøgelsesskibe liggende, men også i Skagen, Hirtshals, Thyborøn og Hvide Sande har der ligget nogle.

Se interview med fiskeformand Jan Hansen og havnedirektør i hanstholm her:[videonode #3603]