Spiselige guldklumper fra Thy

Smagen af sommer Danmark bliver nu høstet i Thy. De nye kartofler koster 100 kroner kiloet.

Endelig! Efter lang tids kulde og venten er de nye danske kartofler på vej. En avler i Thy høstede i dag de første af sine små guldklumper.

- Der er jo en sport i det ikke også. Jeg vil ikke sige, hvornår vi læger de første til spiring, men det er ret tidligt og så passer vi jo på dem. Det gælder jo om at få en knaldgod spire og så gælder alle tricks lige som på Samsø, med at komme hurtig, siger kartoffelavler Jørgen Immersen fra Stagstrup i Thy

Kolde knolde

På grund af lang tids kulde og frost er de nye kartofler lidt mindre end normalt. Frosten har også betydet, at kartoflerne er godt to uger forsinket.

Men i Thy har det ikke været helt så koldt som i resten af landet. Så med lidt ekstra pleje og varme fra en fiberdug, er Thy lidt foran resten af landet med de nye kartofler med kartofler der har groet på friland.

- Jeg tror det bliver et rigtigt godt år. Nu har vi jo fået en masse vand og det er noget af det kartoflerne skal have. De skal have noget vand, når de sætter knolde. Og får vi det varme, de snakker om, så bliver det rigtigt godt, fortæller Jørgen Immersen.

Lige nu koster kartoflerne 100 kroner kiloet. Allerede om fjorten dage forventer avleren fra Thy, at prisen er nede i det halve.

Avleren selv får ikke glæde af de nye kartofler. Han skal i byen og spise i aften.