Speciallæge om ung soldater-død: Det sker meget sjældent

Man skal som ung ikke gå rundt og være nervøs for at falde død om ligesom den 25-årige soldat Tore Skaaning Jaszcyak Munk, fortæller en speciallæge.

Tore Skaaning Jaszcyak Munk1
Foto: Pressefoto

- Det er meget sjældent, at unge, veltrænede mænd falder døde om. Den mest hyppige dødsårsag hos unge mennesker er ulykker, fortæller speciallæge i anæstesi Troels Martin Hansen, der også er ledende overlæge for den landsdækkende akutlægehelikopter.

Udtalelsen kommer i kølvandet efter, at konstabel Tore Skaaning Jaszcyak Munk fra Ruder 4 kompagniet ved Jydske Dragonregiment i Holstebro i forbindelse med en march torsdag eftermiddag faldt om. Selvom der blev givet livreddende førstehjælp, stod hans liv ikke til at redde.

Troels Martin Hansen understreger, at han ikke kender til den konkrete sag, og at han udtaler sig helt generelt.

- Hvis man som ung pludselig falder om og dør, er det hyppigt noget med enten hjertet eller hjernen. Der er de vigtigste organer, vi har, siger han og fortsætter:

- Man kan få en hjerneblødning, for vi ved, at der er nogen, som går med et kar i hjernen, der har et svagt sted, og som pludselig kan bløde. Det ser vi hos unge mennesker en gang i mellem. Det er sjældent, det sker, men det kan godt forsage, at man bliver så alvorligt syg, at man kan dø af det, siger Troels Martin Hansen.

Han forklarer, at man også kan have en medfødt hjertefejl, der måske aldrig er blevet opdaget, og at det kan resultere i hjerterytmeforstyrrelser – også som ung. Han understreger dog, at det også er meget sjældent, det sker.

Ifølge speciallægen kan man som ung også få en stor blodprop i hjertet. Han understreger, at det er svært, næsten umuligt, at forebygge pludselige dødsfald som 25-årige Tore Skaaning Jaszcyak Munk.

- Selv hvis man lever et sundt og normalt liv, spiser og sover, som man skal og dyrker idræt, kan man ikke undgå, at noget som det her kan ske. Det er så sjældent, at det er utrolig svært at sige, hvem der er så uheldig at få en af de her pludselige dødsfald. Det er ikke noget, man skal gå og tænke på som ung, siger Troels Martin Hansen.

2:07
Konstabel fra Jyske Dragonregiment døde under en ti kilometer lang test-march ved kasernen i Holstebro