Spareplan vil lukke jysk beredskab

Et forslag til besparelser på beredskabsområdet vil lukke alle de jyske beredskabscentre. Heriblandt centrene i Herning og Thisted. En katastrofe for sikkerheden i vores del af landet, mener Hovedorganisationen af officerer i Danmark.

Beredskabsstyrelsen, lastbil150713.jpg

Der skal spares 125 millioner på beredskabsområdet i hele landet. Penge, som embedsværket i Forsvarsministeriet foreslår, skal findes ved at lukke de jyske beredskabscentre og samle beredskabet i Hedehusene på Sjælland.

En plan, der på sigt kommer til at betyde en mærkbar forringelse af sikkerheden ved ulykker, naturkatastrofer og lignende i det jyske område. Det mener Niels Bonde Jensen, der er næstformand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark. 

- Det er hele Danmarks ulykkesforsikring, vi er på vej til at sige op, hvis de jyske centre lukkes, siger han til TV MIDTVEST. 

Beredskabet rykker ud ved oversvømmelser, store brande og naturkatastrofer. De opretter midlertidige overnatningsmuligheder, når snestorme, eksplosioner eller oversvømmelser fordriver folk fra deres hjem. Eller når flere hundrede flygtninge har brug for et opholdssted nær grænsen. 

Alt sammen opgaver, der vil blive markant sværere at løse, hvis alle beredskabets funktioner bliver samlet på Sjælland, mener Hovedorganisationen af Officerer. 

Spareplanen bydes langt fra velkommen af Hernings borgmester Lars Krarup. 

- For de 19 kommuner, der er trækker på beredskabet i Herning, er det her en katastrofe, siger han.

- Vi vil gå rigtig langt for at sikre, at det her forslag ikke bliver stemt igennem politisk, uddyber han. 

Hvis spareplanen effektueres, som den ser ud nu, vil det betyde, at Midt- og Vestjylland mister omkring 110 faste arbejdspladser og 150 værnepligtige. Påvirker internationale opgaver

I det store billede vurderer officerernes organisation, at nedskæringerne også kan få indflydelse på det danske beredskabs anseelse og virkemuligheder internationalt. 

- Beredskabscentrene har en uvurderlig samfundsmæssig betydning, som vi ikke bare kan skrue ned for, understreget Niels Bonde Jensen. 

Det danske beredskab er et af verdens bedste, når det kommer til håndtering af f.eks. jordskælvskatastrofer og er godkendt af FN til at rykke ind i katastrofeområder. En indsats, som spareøvelsen vil gøre det svært at opretholde, vurderer Niels Bonde Jensen.

De massive besparelser på det nationale beredskab kommer efter en stor sparerunde i de kommunale beredskaber, hvor der er sparet 175 millioner kroner væk.

Beredskabscenteret i Allinge på Bornholm bevares.

Mandag aften siger Forsvarsminister Peter Christensen til TV SYD:

- Der ligger en aftale fra den tidligere regering om, at der skal findes 125 mio. kr. indenfor beredskabsområdet. Det er en aftale, som vi har arvet, og som vi nu er ved at kigge på. Der er ikke truffet nogen beslutning om at lukke nogen beredskabscentre.

 

Se Torsten S. Petersen fra folketingets forsvarsudvalg svare på kritikken:

1:31