Spare-mission fejlet: - Personalet orker ikke mere

Den store spareplan for Hospitalsenhed Midt kan ikke gennemføres. Og det får konsekvenser for både personale og patienter.

Besparelserne kommer blandt andet til at Regionahospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg og Hammel Neurocenter.
Besparelserne kommer blandt andet til at Regionahospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg og Hammel Neurocenter.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Politikernes store spareplan for sygehusene i Viborg, Skive og Silkeborg er glippet. Planen viser sig at være praktisk urealistisk.

Derfor skal Hospitalsenhed Midt nu spare 50 mio. kroner, der fordeles mellem forskellige afdelinger og centre.

Og de nye millionbesparelser kommer også til at gå ud over medarbejderne.

- Vi er helt derude, hvor det virkelig kommer til at gøre ondt på personalet. Folk søger andre steder hen og personalet orker ikke mere, siger Helle Engelsen, der er fællestillidsrepræsentant ved Hospitalsenhed Midt.

Besparelserne skyldes blandt andet øgede udgifter til private hospitaler, et stramt budgetforlig og så har hospitalsenheden ikke kunne opnå alle de besparelser, som ellers var planlagt i forbindelse med de seneste strukturændringer.

0:35
Fællestillidsrepræsententen i Hospitalsenhed Midt er langt fra tilfreds med de nye besparelser.

Ikke nogen overraskelse

Fællestillidsrepræsentant Helle Engelsen synes ikke, at det er spor rimeligt, at der skal spares igen.

- Men det er vi efterhånden så vant til, så det kommer ikke som nogen overraskelse for os, siger hun.

Hun holder dog fast i, at behandlingen i patienterne er i orden.

- Men personalet kommer under yderligere pres. Vi mangler personale allerede, og nu kommer vi til at mange endnu flere, siger fællestillidsmand Helle Engelsen.

Patienterne kommer til at mærke det

Hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen fortæller til P4 Midt- og Vest, at det bliver en udfordring af finde pengene, fordi selvsamme enhed var igennem en sparerunde på 60 millioner i forbindelse med budgettet for 2019.

Og patienterne kommer ifølge direktøren til at kunne mærke denne sparerunde. Det kan blive i form af færre sengepladser og ændrende forløb for patienterne. Også de ansatte vil blive berørt - for fyringer kan ikke udelukkes, lyder det.

Hospitalsenhed Midt kender endnu ikke Region Midtjyllands budget for 2020, og det kan derfor ikke udelukkes, at der kan komme yderligere besparelser.

Som følge af uoverensstemmelser september, stoppede to direktører på Hospitalsenhed Midt med øjeblikkelig virkning i september 2018. Se mere i indslaget herunder:

0:56
Det er hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen, der forlader deres stillinger omgående.