Spænd selen: Politiet holder øje med dig i denne uge

I hele uge 11 sætter politiet ind mod manglende brug af sikkerhedsseler og uopmærksomhed under kørslen.

Politiet holder i hele uge 11 ekstra øje med manglende brug af sikkerhedsseler og andet sikkerhedsudstyr samt brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen.
Politiet holder i hele uge 11 ekstra øje med manglende brug af sikkerhedsseler og andet sikkerhedsudstyr samt brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen.
Foto: Ritzau Scanpix / Axel Schütt

Det er anerkendt at seler redder liv. Og lige nu spænder politiet i hele Europa selen til en ny kampagne, der netop skal få billister til at spænde sig fast.

- Der er alt for mange, både førere og i særlig grad passagerer, som dumstædigt stadig vælger at køre rundt uden sikkerhedssele, siger Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

I hele uge 11 deltager politiet landet over i en fælles europæisk politiindsats mod manglende brug af sikkerhedsseler og andet sikkerhedsudstyr samt brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen.

Sikkerhedssele redder liv

De fleste trafikdrab her i landet sker i Midt- og Vestjylland. Men mange kunne undgås, hvis flere brugte seler. 

Ifølge politiet reducerer brugen af sikkerhedssele sandsynligheden for som bilist at blive dræbt i et uheld med 50 procent, mens uheldsrisikoen ved at tale i håndholdt mobiltelefon under kørslen er op til fire gange højere end ved ikke at bruge telefonen.

- Er du involveret i en ulykke uden sikkerhedssele, så er sandsynligheden, for at man kommer alvorligt til skade, mange gange større. Så der er desværre stadig god grund til, at vi holder fokus på selen, og nu holder vi et ekstra vågent øje, siger Henrik Glintborg.

Til påske er politiet klar med en ny kampagne rettet mod hastighed.

- Vi skifter hele tiden fokus inden for de områder, der er relevante for færdselssikkerheden. Der er masser af uger, hvor vi holder landsdækkende fokus blandt andet til påske, hvor vi har fokus på hastighed, siger Henrik Glintborg.

I 2017 blev i alt 20.074 trafikanter sigtet for at anvende mobiltelefon under kørslen, og 12.371 bilister blev sigtet for manglende anvendelse af sikkerhedssele.