Sosu-assistent: Hvem skal vi spejle os i?

Massevis af social- og sundhedsassistenter fra Regionshospitalet i Herning er blevet fyret. Det betyder at afdelingernes sosu-elever ikke længere kan blive vejledt af personale der er uddannet i deres fag.

sosuspejle.jpg

Pia Bruun er i gang med at læse til social- og sundhedsassistent. Hun har for nylig været i praktik på en afdeling, hvor der ikke var en eneste anden med samme titel.

- Det er lidt svært, når man er helt ny og i en helt ny verden, at skulle spejle sig i sygeplejersker, når det er sosu-assistent man er, siger Pia Bruun.

Har helt andre kompetencer

På kirurgisk afdeling i Herning kommer der fremover ikke til at være Social- og sundheds-assistenter til at vejlede fremtidens assistenter. Alle 11 er blevet opsagt i Region Midtjyllands store prikkerunde, og derfor er det sygeplejerskerne, der står med undervisningsopgaven.

Det er et problem, for de har jo andre kompetencer end sosu-assistenterne, og løser nogle helt andre opgaver. Og det at man kan spørge nogle, der ligner en selv til råds, det betyder rigtigt meget for vores elever, siger Susanne Andersen, der er sektorchef for SOSU-sektoren i FOA.

Det vigtige er de faglige mål

Ifølge Regionshospitalets sygehusfaglige direktør, Ida Götke, er det ikke nødvendigt med Social- og Sundhedsassistenter på alle de afdelinger, der har elever. I øjeblikket har blandt andet hjertemedicinsk afdeling afdelinger heller ingen social- og sundhedsassistenter, og de får alligevel gode evalueringer af de studerende.

- Jeg kan godt forstå, at de savner nogen af spejle sig i. Og derfor er det godt, at den samlede uddannelse rummer andre praktikophold, hvor de er sammen med andre sosu-assistenter. Der er også sat nogle læringsmål op for sosu-assistenternes uddannelse, og det er de læringsmål, som er vigtige, når eleven kommer i afdelingen, siger Ida Götke.

1:54
På flere afdelinger på Regionshospitalet i Herning er der ingen SOSU-assistenter. Det går ud over eleverne.