Sorteper kan ende hos VestjyskBank-aktionærer

Fire banker er interesserede i at overtage dele af VestjyskBank. Men ingen af dem vil tilsyneladende købe banken helt. Det kan gå udover aktionærerne, vurderer en bankekspert.

vestjyskbank2_0.jpg

I går kom VestjyskBank med endnu et blodrødt regnskab. Minus 128 millioner lød resultatet på. Siden oktober har staten arbejdet på at sælge banken. Der er interesse fra Jyske Bank, Spar Nord, Sydbank og svenske Handelsbanken, men ingen af dem vil købe banken i et stykke. Salgsprocessen var i første omgang målsat til at være færdig ved årets udgang, men den plan kommer til at holde stik. Det skriver Børsen.dk.

Vil sælge i lunser

Staten ejer 67,5 procent af aktierne i banken. I samarbejde med sin salgsrådgiver SEB Finance arbejder staten nu på at sælge VestjyskBank i to-tre dele. Ifølge Børsen kan og vil hverken Finansministeriet eller bankdirektør Vagn Thorsager udtale sig om salget.

- Jeg vil slet ikke kommentere på noget helst, siger Finansministeriets kontorchef, Peter Brixen, til Børsen.dk.

Større gevinst ved opsplitning

De fire interesserede bankers topchefer vil hverken be- eller afkræfte deres interesse i at overtage VestjyskBank helt eller delvist. Men ifølge Børsen har alle fire pengeinstitutter fået indsigt i den vestjyske banks inderste kerne, kreditbøgerne. Hidtil har målet været at sælge banken i ét stykke. Men nu er der åbnet op for at sælge i flere bidder. Det er dog endnu uklart, hvordan sælgeren vil dele banken op. En model er, at man sælger privat, erhvervs- og landbrugskunder for sig og en anden mulighed er at sælge banken i geografisk afgrænsede dele.

Staten har garantier for milliarder

Den danske stat har investeret 300 millioner i VestjyskBank-aktier. Aktier der ifølge bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet ser ud til at være værdiløse. Ifølge Lars Krull er det derimod vigtigt, at staten fokuserer på de garantier, staten har stillet VestjyskBank. Der er i alt stillet garantier for 4,5 milliarder kroner.

- Det er vigtigt for os alle sammen, at staten kommer af med VestjyskBank, og det kan være, at en bidløsning er vejen til det, siger Lars Krull til Børsen, og vurderer at det kan ramme aktionærerne hårdt.

- Det er en besværlig proces. Det vil være relativt let at sælge de sunde dele fra, men de usunde vil de måske blive efterladt tilbage. Så nogen står altså med sorteper. I dette tilfælde vil det være aktionærerne, fortsætter Lars Krull til Børsen.