Somalier kan ikke sendes hjem

Hvis den sigtede somalier dømmes for drabet på Birthe Christiansen, kan han ende med at blive i Danmark efter sin afsoning.

100311_fanget001.jpg

Selv om den 28-årige somalier, der er sigtet for drabet på Birthe Christiansen i Holstebro, bliver dømt og får en udvisningsdom, er det ikke sikkert, at han kan sendes ud af landet.

I øjeblikket er forholdene i Somalia nemlig så usikre, at Danmark ikke kan tvangsudsende til landet. Det er vurderet i en rapport af Udlændingeservice, Udenrigsministeriet og Rigspolitiet. Læs rapporten her.

Men selv om den 28-årige bliver dømt og retten bestemmer, at han skal udvises, er det derfor ikke sikkert, at han kan sendes tilbage. Simpelthen fordi der ikke findes nogle myndigheder, som danmark kan indgå aftaler med.  Den drabssigtede er politisk flygtning og kom til danmark for to år siden fra hovedstaden Mogadishu.

Somalia er et ragnarok, præget af voldsomme kampe mellem islamiske grupper og regeringens styrker. Det fortæller generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm i interviewet her:

Så hvis forholdene i Somalia ikke bliver bedre, kan det ende med, at den 28-årige somalier - selv om han dømmes til udvisning - skal blive i danmark på såkaldt tålt ophold.

Han vil i så fald miste sin status som flygtning og må hverken arbejde eller studere - men skal tilgengæld opholde sig i Sandholmlejren med meldepligt hos politiet.