Soldaterbørn fik medaljer for at undvære forældrene

200 soldater, der netop er kommet hjem fra en mission i Irak, blev i dag hyldet med parade og medaljeoverrækkelse - og der var også medaljer til soldaternes børn.

Udover medaljer til soldaterne selv, var der også medaljer til de børn, der har måttet undvære deres far eller mor i et halvt år.
Udover medaljer til soldaterne selv, var der også medaljer til de børn, der har måttet undvære deres far eller mor i et halvt år.
Foto: Ragnhild Aleksandra Dam, TV MIDTVEST

Efter at have trænet irakiske sikkerhedsstyrker de seneste seks måneder, er 200 soldater vendt hjem til Danmark.

Det blev markeret med en parade på Dragonkasernen i Holstebro, hvor soldaterne fik overrakt medaljer for indsatsen i Irak.

- Det har været en spændende oplevelse, men det er også lang tid væk hjemmefra, og der har været et stort afsavn. Jeg har en søn på 3,5 år, og han var svær at undvære, men det har været en god tur, en god mission og nogle supergode soldater, jeg havde med, siger oberst og kontingentchef Charlotte Wetche, som er én af de hjemvendte.

0:46
Oberst og kontingentchef Charlotte Wetche fortæller om missionen og om, hvorfor soldaternes børn også skal have medaljer.

Medaljer til soldaterbørnene

Udover en medalje til soldaterne selv, var der også medaljer til de børn, der har måttet undvære deres far eller mor i et halvt år.

- Det er for at påskønne, at det også er de pårørende herhjemme, der bærer en stor del af byrden. Og så er det også for at markere afslutningen på turen: Når man får en medalje, så skal mor eller far ikke afsted igen, siger Charlotte Wetche.

De 200 soldater kommer både fra Danmark og de baltiske lande. Den militære operation hedder Operation Inherent Resolve (OIR).

Siden oprettelsen i 2014 har den internationale koalition gennem støtte til de irakiske sikkerhedsstyrker i Irak og koalitionens partnere i Syrien bidraget til at befri næsten alt territorium, som ISIL tidligere kontrollerede. Bevægelsen udgør dog fortsat en alvorlig trussel mod befolkningerne i flere lande i Mellemøsten og Nordafrika, og derfor sender Danmark fortsat soldater afsted.