Solceller for millioner samler støv

Solcelleparker står på standby, fordi en lov om statsstøtte venter på godkendelse fra EU.

solcellersony.jpg

El-installatør Kris Andersen fra Holstebro har planer om at etablere en solcellepark på 400 kilowatt og har panelerne klar. Men lige nu står hele projektet på standby, fordi en lov om statsstøtte skal have grønt lys fra EU, før han kan komme videre. Og den lov er bare en i en stribe af lovændringer i solcellebrancen det seneste års tid.

-Det er jo opslidende, at man dag ud og dag ind skal tænke på, hvornår har de nu tænkt sig, at vi kan få det her i drift, siger Kris Andersen.

Lov-jungle

I løbet af 2012 år blev regeringen klar over, at støtteordningen til de såkaldte solceller blev for dyr for statskassen. I december kom der derfor en ny lov, der ændrede støttetaksten til 1 krone og 30 ører pr. KWt og som hævede grænsen fra 6 KWts anlæg til 400 kwts anlæg.

Men det blev også for dyrt for statskassen, så i marts vedtog Folketinget en ny støtteordning, der i stedet giver 60 øre pr. KWt

Det efterlod i midlertid en lang række projekter, der havde fået tilsagn om tilskud i hullet mellem de to love. Efter stor kritik besluttede Folketinget at hjælpe de strandede solcelleprojekter. De projekter, der var begyndt i god tro og forventning om, at blive støttet  blev i ny lov sikret den gamle høje takst - hvis altså anlægget blev opstillet i kalenderåret 2013.

Men fordi loven omfatter et statstilskud skal EU godkende loven, før den kan træde i kraft - og dét er så der branchen sidder fast i dag. Indtil loven er endeligt godkendt, vil bankerne ikke finansiere solcelleparkerne. Det betyder at Kris Andersens 4000 solpaneler og resten af anlægget til en værdi af ti millioner kroner nu samler støv på et lager i stedet for at lave klimavenlig strøm.

-Det sender et signal om, at de ikke ved, hvad det er, de vedtager. De vedtager nogle ting, som de ikke ved kan føres ud i livet, siger Kris Andersen.

Udskudt på ubestemt tid

Klima og Energiministeriet oplyser til TV MIDTVEST, at det er i løbende kontakt med EU og forsøger at skubbe på sagsbehandlingen. Men ingen tør gætte på, om det bliver i år eller næste år, at EU godkender loven, så solcellerne kan komme op.

Virksomheden A Byg i Glyngøre står i samme situation som Kris Andersen. Her havde de i marts projekter for 76 millioner kroner, hvor kun halvdelen forventes at blive til noget, fordi EU endnu ikke har godkendt lovændringen.