Søstre holder sommerferie i fortiden

En sommerferie i jernalderlandsbyen Hvolris er mere arbejde end afslapning. Alligevel vender de samme familier tilbage år efter år.

Søstrene Lykke Heick Darboe og Frederikke Thyme Heick tager på jernalderferie hver sommer. Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Mens nogle vælger at flygte ud af Danmark lige så snart det bliver sommer, så er der andre, der bliver her i landet og holder ferie på en anderledes måde.

Det gælder blandt andre søstrene Lykke Heick Darboe og Frederikke Thyme Heick, som hver sommer tager en ferie tilbage til jernalderen i Hvolris, der ligger i nærheden af Viborg.

- Vi er kommet her siden 2007, så det er efterhånden blevet en tradition. Det har ikke rigtig været sommer, før vi har sat fødderne her, siger Lykke Heick Darboe.

11:13

Du kan se hele dagens udgave af Det Summer af Sommer fra Hvolris Jernalderlandsby her.

Luk video

Jernalderlandsbyen byder hvert år mellem 20 og 25 familier velkommen indenfor til en uge, hvor tingene foregår ligesom i jernalderen. Det gælder alt fra madlavning til vævning til at arbejde i smedjen.

- Den måde, som jeg synes, jernalderen skal formidles på, det er ved at få jernalderen i hænderne selv, siger daglig leder Hanne Sørensen.

Familierne vender oftest tilbage år efter år, og sådan er det også for de to søstre, som sammen med resten af deres familie er afsted 15 personer.

- Nogle år har vi prøvet at sige, at nu gider vi ikke mere, men så spørger vi ungerne, og de vil stadig gerne. Så vi fortsætter, siger Lykke Heick Darbor.

Et udsnit af de beboere, der lige nu holder ferie i Hvolris Jernalderlandsby. Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST