Søstjernefabrik: Nu bliver første spadestik endelig taget

Efter en lang kamp og mange forsøg bliver det første spadestik til den nye søstjernefabrik ved Skive endeligt taget.

Det har været længe undervejs, men nu sker det endelig. Mandag eftermiddag bliver det første spadestik til den nye søstjernefabrik ved Skive taget.

quoteVi hjælper miljøet, vi hjælper erhvervet, og vi får nogle dyr, der får gavn af at få nogle gode high end-proteiner til økologi.

Niels Jørgen Madsen, direktør, Danish Marine Protein ApS

Og det er noget, der glæder direktøren for Danish Marine Protein ApS, Niels Jørgen Madsen.

- Det er en milepæl. Vi har arbejdet i flere år på at lave søstjerner til protein, og nu er det kommet til, at vi opfører vores egen fabrik og starter med spadestikket i dag, siger Niels Jørgen Madsen.

Den nye fabrik skal lave søstjerner om til dyrefoder, der skal fylde maverne på økologiske grise og høns.

Søstjernerne bliver lavet til protein, som skal bruges til dyrefoder.
Søstjernerne bliver lavet til protein, som skal bruges til dyrefoder.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Lang historik

For folkene bag fabrikken har det været en lang kamp at nå hertil. Allerede i 2007 undersøgte de, om søstjernerne kunne blive til dyrefoder, men det var først i foråret 2015, at de helt store forsøg blev sat i gang.

Forsøgene blev dog bremset af Fødevarestyrelsen få måneder senere, fordi søstjerner ikke var på EU’s liste over lovlige fodermidler. Faktisk skulle folkene bag vente et helt år ekstra, før EU-Kommissionen lempede på de regler og gav lov til at producere foder med søstjerner.

- Der er gået mange timer forud for det her med, hvordan vi skulle gøre det i samarbejde med blandt andet muslingefiskerne. Det har vi gjort for at få de rigtige processer og hvordan vi bedst kan anvende det til dyr, siger Niels Jørgen Madsen.

Søstjernerne bliver blandt andet fanget i Limfjorden.
Søstjernerne bliver blandt andet fanget i Limfjorden.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Win-win

Allerede i dag bliver der fanget op til 100 tons søstjerner om dagen af muslingefiskerne, og ifølge Niels Jørgen Madsen er søstjernefiskeriet en win-win for alle parter.

For muslingefiskerne fordi søstjernerne æder blandt andet blåmuslinger, og det påvirker fangsten og eksporten af disse. Og det hjælper også miljøet, at søstjernerne bliver fanget, da søstjernerne danner en masse næringsstoffer i vandet, når de dør, og det kan få konsekvenser for blandt andet Limfjorden.

- Vi hjælper miljøet, vi hjælper erhvervet, og vi får nogle dyr, der får gavn af at få nogle gode high end-proteiner til økologi, siger Niels Jørgen Madsen.

I første omgang skal der fanges søstjerner i Limfjorden, men direktøren for Danish Marine Protein ApS håber, at de på sigt kan udvide fangsten til resten af landet. Og måske også udvide med andre marineprodukter end bare søstjerner.

Det første spadestik til fabrikken bliver taget mandag eftermiddag klokken 17.30.

 

 

I december 2017 fik Vestjyllands Andel tilladelse til at bygge søstjernefabrikken ved Skive.