Søren Pape: Vi har brug for politikadetterne

Det er en stolt justitsminister, som byder de nye politikadetelever velkommen på første skoledag.

I dag var første dag for de omdiskuterede politikadetter.
I dag var første dag for de omdiskuterede politikadetter.
Foto: arkivfoto

Det er en stor dag for de nye politikadetelever, som står på rad og række i den store gymnastiksal på politiskolen i Brøndby.

Og selv om optaget af elever ikke blev så stort som ventet, er det en stolt justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der går på talerstolen og byder de nye elever velkommen.

- I dag er en ny begyndelse for os alle sammen. Og det er en ny begyndelse for vores politi, som får tilført nye kræfter, lyder det fra talerstolen. Vi har brug for jer, og i fremtiden vil politiet være ét korps, siger han og henviser til debatten om et A- og B-hold inden for politiet.

- Det er ikke bare forkert. Det er direkte uanstændigt overfor en ny og vigtig medarbejdergruppe, som får politimyndighed, og som Danmark er afhængig af, hvis vi fortsat skal være et af de mest trygge lande.

Sådan forklarer justitsministeren, der indtil 2014 var konservativ borgmester i Viborg.

Over halvdelen dumpede prøve

Foran ministeren står 55 nye politikadetelever klar på deres første skoledag. Målet var 125 nye elever, men over halvdelen - 57 procent - klarede ikke den fysiske prøve.

Blandt de 55 elever er fem kvinder. En af dem er Thea Larsen på 19 år. Hun er blandt de yngste på holdet, hvor gennemsnitsalderen er 23,7 år. Hun er stadig for ung til at søge ind på basisuddannelsen og valgte derfor politikadetuddannelsen i håb om at få den rette erhvervserfaring, inden hun søger videre i politiet.

Og den unge kvinde fra Frederiksværk frygter ikke selv for et kommende A- og B-hold trods den noget kortere uddannelse.

- Jeg er sikker på, at vi alle smelter sammen, siger hun og slår samtidig fast, at hun heller ikke er i tvivl om, at de færdiguddannede kadetter kan løfte opgaverne.

Efter seks måneders uddannelse får de 55 nye kadetter uniformer og ret til at bære våben på lige fod med deres længere uddannede kolleger i politikorpset, som til sammenligning er under uddannelse i to år.

Kadetterne får dog ikke samme opgaver og skal primært aflaste ved at stå for bevogtning, grænsekontrol og transport af personer i politiets varetægt.

Den nye politiuddannelse blev vedtaget som del af finansloven i et forsøg på at komme problemet med et stigende antal overarbejdstimer i politikredsene til livs.
    
/ritzau/