Søren Gade om burkaforbud: Løsning i morgen

Inden Venstres landsmøde i weekenden vil der være en afklaring på, hvad partiet mener om et burkaforbud.

Burka
Foto: Scanpix / Lea Meilandt Mathiesen

Der kommer en god løsning i morgen, men det bliver ikke i dag, onsdag.

Således siger gruppeformand Søren Gade (V) på spørgsmålet om, hvornår der kommer en afklaring på, hvad Venstre mener om et burkaforbud.

Emnet vil være på dagsorden på partiets gruppemøde torsdag, så det kan komme på plads inden Venstres landsmøde i weekenden.

- Det er på dagsorden i morgen, og der er altså større dramatik hos jer (pressen, red.), end der er hos os. Vi får en afklaring inden vores landsmøde lørdag, siger Søren Gade.

Emnet er højt på pressens dagsorden, fordi Venstres medlemmer er uenige, og fordi det er fundamental værdipolitik for det liberale parti.

Ser ikke afstemning som mulighed

En mulighed kunne være at sætte Venstres medlemmer fri, så de kan stemme efter deres egen overbevisning.

Men det er ikke en løsning, som Søren Gade ser for sig.

- Det kan ikke tænkes. Vi finder en fælles platform, det er ikke et større problem, end vi kan finde et rum, vi alle kan være i, siger Søren Gade.

Torsdag er der åbningsdebat i Folketinget, som traditionelt varer til midnatstid, og derfor vil partiet ifølge Ritzaus oplysninger formentlig først gå ud med beslutningen fredag.

DF årsag til burkafokus

Debatten er kommet på dagsorden på ny, da Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag onsdag, der skal ramme kvinder, der går med burka eller niqab.

Det kaldes populært et burkaforbud.

En rapport fra 2009 anslår, at der er mellem 100 og 200 kvinder i Danmark, der bærer niqab eller den heldækkende klædedragt burka, hvor der er et net for øjnene.

Da vurderingen er, at man ikke kan forbyde specifikke beklædningsgenstande, foreslår Dansk Folkeparti et maskeringsforbud.

/ritzau/