Søren Gade går efter formandspost

Når Brexit bliver en realitet skal Europa-Parlamentets fiskeriudvalg have ny formand. Det er en post, som Søren Gade håber på at indtage.

Søren Gade er i dag en af næstformændene i Europa-Parlamentets fiskeriudvalg. Han er derudover medlem af Transport- og Turismeudvalget.
Søren Gade er i dag en af næstformændene i Europa-Parlamentets fiskeriudvalg. Han er derudover medlem af Transport- og Turismeudvalget.
Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Den nuværende formand for EUs fiskeriudvalg hedder Chris Davies og er fra Storbritannien. Det betyder, at når briterne træder ud af den europæiske union, skal der findes en afløser, og det melder Søren Gade sig nu ind i kampen om at blive.

Det fortæller han til Altinget.

Søren Gade sidder allerede i fiskeriudvalget og besidder rollen som en af udvalgets næstformænd. Han er desuden medlem af den samme partigruppe som den nuværende formand. Alligevel forudser han, at det bliver svært at få fingrene i posten.

- Jeg kommer fra et lille land højt mod nord, og der sidder store lande i den gruppe, jeg også sidder i. Hvis briterne forlader EU her i januar, så træder Tyskland og Frankrig sikkert endnu mere i karakter. Så jeg tror, der kommer en intern kamp om posten. Men det skal forsøges, hvis muligheden opstår, fortæller Søren Gade til Altinget.

- Fiskeri fylder rigtig meget

Søren Gade skiftede tidligere i år tilværelsen som folketingspolitiker ud med et liv som medlem af Europa-Parlamentet. Det skete efter, at han den 26. maj fik et fremragende valg, hvor han opnåede over 200.000 personlige stemmer og dermed blev den danske kandidat med næstflest personlige stemmer overhovedet.

Allerede dengang fortalte den tidligere Forsvarsminister fra Holstebro, at han gik efter at få en plads i fiskeriudvalget.

- Det vil jeg, fordi fiskeri fylder rigtig meget i Nord- og Nordvestjylland i forhold til Brexit, fortalte Søren Gade dengang til TV MIDTVEST.

Håber på formandspost

Foruden fiskeriudvalget sidder Søren Gade også i Transport- og Turismeudvalget. Selvom han går efter en formandspost, tror han ikke selv på, at et eventuelt formandsskab vil ændre markant på hans indflydelse.

Det vil for ham ikke gøre den store forskel på hans lyst til søge indflydelse, om han bliver formand eller forbliver som en af næstformændene. Alligevel håber han på, at det er ham, der afløser Chris Davies, når Storbritannien forlader EU.

28:04
TV MIDTVEST 29. Oktober - 2019: Storbritanniens farvel til EU fylder. Debatten om Brexit har varet i månedsvis. Hvad tænker man i 'det blå Danmark' om Brexit og et EU uden Storbritannien? Vi har taget to europaparlamentarikere, Søren Gade (Venstre) og Niels Fuglsang (Soc.dem.), med til havnen i Thyborøn.