Søren fik rekordfangst men får ikke rekorden

Lystfisker fanger rekordstor havbars, men misser den officielle rekord.

Søren Bo Pedersens kone snuppede et billede af Søren med sin usædvanlig store fangst.
Søren Bo Pedersens kone snuppede et billede af Søren med sin usædvanlig store fangst.
Foto: Mette Møller Pedersen

Der skulle næsten en halv times "hård fight" til at hive fangsten i land, da Søren Bo Pedersen landede en rekordstor havbars på den nordligste mole ved Hanstholm havn. Fisken er formentlig den største, fanget i Danmark, men for at nå den officielle rekordliste, skal fisken vejes af en autoriseret vægt, men det blev den ikke. 

- Det var en fantastisk oplevelse, siger Søren Bo Pedersen, der bor i Kallerup lidt syd for Thisted.  

- Jeg er snart 60, og jeg har fisket siden jeg var 13. Jeg har fanget måske tre havbars. Det er den længste fight jeg har haft med en fisk, siger Søren Bo Pedersen. 

Overgår den oficielle rekord

Søren Bo Pedersen har vejet havbarsen til 7kg. Det er ifølge Sportsfiskerforbundet mere end halvandet kg mere end den officielle rekord på 5,426 kg. 

- Jeg vejede den på en badevægt og på en fjedervægt. Den ene viste 8,6 den anden 7,2, så sagde jeg, vi lander på 7kg, siger Jesper Bo Pedersen. 

Danmarks Sportsfiskerforbund har modtaget en skælprøve fra Søren Bo Pedersen havbars.

Fiskebiolog, Kaare Manniche Ebert, har undersøgt skællene og konkluderer på den baggrund at havbarsen er mellem 18 og 19 år gammel. Den blev kønsmoden, da den var ca. 4 år gammel, og dengang var den omkring 20 cm lang. Det er desuden muligt at fastslå, at fisken har gydt 14 gange i træk. 

Den op mod 19 år gamle havbars målte 82 cm. 
Den op mod 19 år gamle havbars målte 82 cm. 
Foto: Mette Møller Pedersen

Mindste målet for at få lov til at tage en havbars med sig hjem er på 42 cm og det opfyldte Søren Bo Pedersens havbars, da den var ca. 7-8 år gammel. 

- Jeg er meget imponeret over det, siger Søren Bo Pedersen.

- Jeg var egentlig taget ud for at prøve, om jeg kunne fange en makrel. Jeg fanger normalt fisk som, når de er størst, er på omkring 2-2,5 kg. Det er ikke hver dag, man fanger sådan en, og at jeg så skulle fange en, der er så gammel, det er jeg meget imponeret over. 

Havde det været syd for Hanstholm måtte Søren Bo Pedersen ikke have taget fisken med hjem. Ifølge reglerne må man kun hjemtage havbars, der er fanget nord for Hanstholm, hvis de lever op til mindstemålet. Danmarks Sportsfiskerforbund opfordrer dog til at begrænse mængden af fisk, der bliver taget med hjem, fordi havbarsen er truet. 

Søren Bo Pedersens uofficielle rekordfangst kom med ham hjem til Kallerup. 

- Ja, jeg har aftalt med familien, at der er en, som skal tilberede den, som kan finde ud af sådan noget. Så forestiller jeg mig, der kan blive nogle gode bøffer ud af den, siger han. 

At han ikke blive noteret for rekorden betyder ikke det store for thyboen. 

- Nej, jeg er ikke trofæjæger på nogen måde. Jeg har aldrig drømt om at slå den rekord eller nogen andre rekorder. jeg havde bare en fantastisk oplevelse, og det var sådan set den, jeg gerne ville dele med andre, siger Søren Bo Pedersen.  

1:38
For fjerde gang på bare tre uger er der fanget en stor tun i Nordsøen. Men den her gang er det den største.