Søn til dømt for ulvedrab bliver ny formand for ulvekritisk forening

Steffen Troldtoft, der er søn til den mand, som i sidste uge blev dømt for at have skudt og dræbt en ulv ved Ulfborg, bliver ny formand for foreningen Ulvefrit Danmark. Stifter trækker sig i protest.

Steffen Troldtoft er blevet ny formand for Ulvefrit Danmark. Det har fået en af stifterne til at forlade foreningen, fordi Steffen Troldtoft er søn til den 66-årige jæger, der er dømt for ulvedrab.
Steffen Troldtoft er blevet ny formand for Ulvefrit Danmark. Det har fået en af stifterne til at forlade foreningen, fordi Steffen Troldtoft er søn til den 66-årige jæger, der er dømt for ulvedrab.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Landmand og tidligere folketingskandidat for Liberal Alliance, Steffen Troldtoft, er søn til den 66-årige mand, der i april skød og dræbte en ulv ved Ørnhøj. Nu er han på en ekstraordinær generalforsamling blevet valgt som ny formand for den ulvekritiske forening Ulvefrit Danmark. 

- Jeg er blevet bedt om det gentagne og har overvejet det løbende. Og så kan jeg godt se, at det er en hård post at sidde på, og jeg er lidt vant til at være i ilden i forvejen, og det kan jeg godt fortsætte med, siger han og uddyber:

- Jeg får trusler i forvejen, og når jeg allerede sidder i det, tænker jeg, at det kan nok ikke blive meget værre, og det kan jeg godt holde til, fastslår han.  

Foreningen bakkes op af omkring 1100 personer på facebook. Valget af den nye formand har fået en af stifterne af foreningen og medlem af lokalafdelingen i Østjylland, Lis Rytter, til at forlade foreningen i protest.

- Vi kan ikke stå og sige, at vi er imod selvtægt og så samtidig have en formand, der bliver sat i forbindelse med nedskydning af en ulv, siger Lis Rytter til TV2 ØSTJYLLAND.

2:55
66-årig mand fra Ulborg har i historisk retssag fået 40 dages betinget fængsel for at skyde en ulv

Uenige om definition af selvtægt

Steffen Troldtofts far blev i fredags idømt 40 dages betinget fængsel og fik konfiskeret sin riffel for at have skudt og dræbt en ulv fra sin bil. Hele episoden blev dokumenteret på en video, der indgik i beviserne mod manden. 

Steffen Troldtoft mener ikke, at Lis Rytters argument om selvtægt skæmmer foreningens formål.

- Hun har åbenbart et problem med at vide, hvad selvtægt betyder. Jeg kender ikke nogen, der har begået selvtægt, og jeg kender ikke nogen, der er dømt for selvtægt, og foreningen går ikke ind for selvtægt.

Men din far er jo dømt for at skyde ulven?:

- Det er ikke selvtægt. Selvtægt er, når du agerer dømmende og udøvende magt. Han er dømt for at have skudt et dyr, der ikke er jagttid på, det er jeg ikke så meget inde i, siger Steffen Troldtoft. 

Han mener i stedet, at udmeldingen bunder i uenighed mellem Lis Rytter og den resterende bestyrelse.

- Jeg ved, at der har været nogle uenigheder om, hvordan foreningen skal drives og opbygges, og jeg tolker det som om, at hun er uenig i de nye vedtægter og derfor trækker sig, siger formanden i Ulvefrit Danmark.

Uenighed om forenings troværdighed fremover

Lis Rytter holder fast i, at Steffen Troldtofts relation til den dømte mand undergraver foreningens troværdighed.

- Det handler om, hvordan folk opfatter det. Vi skulle jo arbejde for, at loven bliver lavet om. Ikke støtte selvtægt. Vi bliver utroværdige, siger hun.

Steffen Troldtoft mener ikke, at det skaber problemer for ham eller foreningen.

- Min familiemedlemmers ageren har ikke den store påvirkning på, hvad jeg går og foretager mig. Mine overvejelser gik på, om jeg kunne holde til trusler og tilsvininger, og det vurderer jeg, at jeg kan, siger han.

Foreningen Ulvefrit Danmark har stået uden formand, siden den tidligere formand, Kim Paulsen, i begyndelsen af maj forlod posten efter kun 14 dage på grund af dødstrusler. 

Se hele interviewet med Steffen Troldtoft her:

7:39
Steffen Troldtoft svarer på spørgsmål om rollen som formand i Ulvefrit Danmark og kritikken fra afgående bestyrelsesmedlem Lis Rytter.