Socialdemokratiet vil bruge 70 milliarder kroner på infrastruktur

Det er blandt andet motorvejshullet ved Herning, som Socialdemokratiet ønsker at investere i.

For Annette Lind (S) er det vigtigt at få lappet hullet i motorvejen omkring Herning.
For Annette Lind (S) er det vigtigt at få lappet hullet i motorvejen omkring Herning.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup TV MIDTVEST

Socialdemokratiet er netop kommet med et udspil, der afsætter 70 milliarder kroner til trafikinvesteringer. Folketingets største parti har lavet en liste over en række veje, broer, jernbaner, havne, lufthavne og cykelstier, som partiet ønsker at investere i.

På listen fremgår 30 forskellige projekter, hvor seks af dem er beliggende i Midt- og Vestjylland. Listen er dog ikke rangeret efter, hvilken der er vigtigst, men blandt de mange forslag er lukningen af motorvejshullet øst om Herning på Holstebromotorvejen placeret.

- Vi har ikke en prioriteret liste, men vi har en række strækninger, som vi ved, der skal laves. Derfor er de kommet på den officielle liste. Jeg er rigtig glad for, at vi har fået motorvejen med på den her liste. Det er helt nødvendigt, at vi får den færdiggjort for sikkerhedens skyld, fortæller Anette Lind, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

Foruden lukningen af motorvejshullet består listen blandt andet af en udbygning af rute 26 mellem Aarhus og Viborg, en ny midtjysk motorvej, der også er kendt som Hærvejsmotorvejen mellem Hobro og Haderslev, en udbygning af krydset ved Rute 11 og 26 mod Thisted, udbygningen af vejstrækningen mellem Herning, Skive og Hanstholm samt en udbygning af rute 15 mellem Herning og Ringkøbing.

Annette Lind er valgt til Folketinget i Holstebro-kredsen, og hun er ikke i tvivl om, hvilken prioritering projekterne har hos hende.

- Uanset hvor man kommer fra i landet, har man sin egen prioriterede liste, og derfor har vi ikke prioriteret det fra partiets side, men der er ingen tvivl om, at hvis jeg kunne bestemme, så var det færdiggørelsen af Holstebromotorvejen, og så ville det være udbyggelsen af rute 15, fortæller Anette Lind.

- Det kan man ikke få for 70 milliarder

Hos Venstre er man også interesseret i at investere i midt- og vestjyske trafikprojekter, så der bliver udspillet umiddelbart taget godt imod. 

- Jeg hilser det velkomment, at socialdemokraterne er kommet på banen med et trafikudspil. Vi har brug for at få infrastruktur meget højt på dagsordenen i den kommende valgkamp, så det er rigtig godt, at de spiller ud med noget, siger Kristian Pihl Lorentzen, der er transportordfører for Venstre.

Venstre har for nyligt lavet et transportudspil, som de har sendt videre til Regeringen. Det vil formentlig betyde, at Regeringen vil komme med et prioriteret udspil inden for tre til fire uger.

Han synes derfor, det er synd, at Socialdemokratiet ikke har lavet en prioriteret liste over de mange trafikprojekter.

- Socialdemokratiet har listet alle de projekter, der findes i midt- og vestjylland, og det er jo lidt snyd, for det kan man ikke få for 70 milliarder kroner, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Holstebro-politikeren Anette Lind forsikrer dog, at Holstebromotorvejen bliver en af hendes højeste prioriteter, hvis hun fortsat er at finde på Christiansborg efter det kommende folketingsvalg. 

Kan du love, at hullerne i Holstebromotorvejen bliver lukket, hvis I kommer til magten?

- Jeg kan love, at jeg banker på Finansministerens kontor ligeså ofte, som jeg gjorde, da vi skulle have pengene til Holstebromotorvejen. Jeg vil gøre alt for, at projekterne bliver til noget i Midt- og Vestjylland, fortæller Anette Lind.

2:17