Snedker gør op med 'brug og smid væk'-kultur

Andreas Svane sætter pris på gamle håndværkstraditioner og har brugt snart to årtier på et ombygge en firelænget gård.

Ombygning Håndværk2
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Gamle håndværkstraditioner og genbrug er grundpillerne i ombygningen af en gammel firelænget gård ved Roslev.

For 18 år siden fik Andreas Svane og hans kone et håndværkertilbud i Roslev, som de ikke kunne sige nej til. De gav 350.000 kr. for slidte mursten og seks tønder land, og nu har de brugt snart to årtier på at restaurere den gamle firelængede gård.

- Jeg er glad for, vi ikke lige kunne låne 2 mio. kr. og så rykke det hele fra hinanden. Så vil jeg hellere, at det har taget 18 eller 20 år, eller hvor mange det kommer til at tage, inden vi er helt færdige, fordi så bliver det trods alt gjort rigtigt og som vi gerne vil have det, siger Andreas Svane, der er snedker og bådbygger.

Kærlighed ved første blik

Andreas Svane genbruger alt, hvad der er overhovedet er muligt. Han har især en kærlighed for gårdens gamle vinduer.

Der er 23 af dem i alt, og nu er de ved at blive restaureret et efter et. Det tager omkring en uge at restaurere et enkelt, mens det ville tage 2 timer at sætte et helt nyt vindue i.

- De gamle vinduer passer til huset, og det er skævt lige som huset. Hvis jeg satte helt nye vinduer i, ville det skrige til himlen, at de er fuldstændig snorlige i forhold til det gamle skæve hus, siger Andreas Svane.

Når intet må smides ud eller gå til spilde, er det nødvendigt med et stort lager. En af længerne huser alt fra gamle støbejernsvaske og affaldstræ til døre med patina og kakkelovne med historie.

- Jeg har et eller andet med gamle kakkelovne og gaskomfurer. Jeg ved ikke, hvad det er. Jeg synes bare, de er rigtig fede. Men hold op der bliver smidt meget ud. Det er helt vildt. Både af gode byggematerialer, men også alt muligt andet, siger snedkeren og bådbyggeren.

Andreas Svanes far har lært ham at sætte pris på gamle håndværkstraditioner og genbrug.

4:10
Gamle håndværkstraditioner, genbrug og en tålmodig kone er grundpillerne i ombygningen, der nu snart runder to årtier.