Snart kan stressramte silkeborgensere få kultur på recept

Silkeborg Kommune har fået støtte til at behandle stress, angst og depression på en helt ny måde. Kultur på recept hedder projektet.

Kultur på recept

Silkeborg Kommune har som en af fire kommuner i Danmark fået 1,85 mio. kr. i støtte fra Sundhedsstyrelsen til at behandle stress, angst og depression på en helt ny måde. Kultur på recept hedder projektet. Det projekt ville Rikke Ryge gerne have været en del af, da hun for to år siden blev ramt af stress. Her valgte hun at male sig ud af sin sygdom i stedet for at gå i medicinsk behandling. Hun manglede nemlig noget i den traditionelle behandling.

- Der mangler det, at man kommer ud i et fællesskab og er sammen med nogle andre mennesker, som man kan spejle sig i og snakke med. Mennesker man kan have en proces sammen med, uden at det er stressen, som er i fokus, forklarer Rikke Ryge.

Svensk inspireret

Kultur på recept er inspireret af et projekt fra Sverige, der startede i 2008. Her lykkedes det at nedsætte langtidssygemeldtes medicinforbrug og få dem hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.

- Det handler om tre kulturoplevelser om ugen, hvor man indgår i nogle sociale fællesskaber og udfordrer sine egenskaber inden for kunst og kultur, siger John Bøgelund Frederiksen, der er kulturchef i Silkeborg.

1. januar 2017 går projektet i gang, og herefter kan silkeborgensere med stress få kultur på recept. Tre gange om ugen i ti uger skal patienterne have en dosis kultur. Kommunen er nu i fuld gang med at planlægge forløbet og efteruddanne personale.

- Planen er, at vi henover efteråret går i gang med at finde ud af, hvordan vi skal screene for at finde ud af hvilke borgere, vi skal have ud i det her forsøg. Vi skal også have uddannet nogle kulturguider, for det er ikke let at tage imod en gruppe udsatte borgere, siger John Bøgelund Frederiksen.  

Rikke Ryge er ikke i tvivl om, at kultur på recept vil hjælpe andre, som kommer i en lignende situation, som den hun var i for to år siden.

- Det vil hjælpe i den forstand, at man får styr på sine tanker. Tankemylderet skulle gerne blive mindre, siger hun.

Projektet løber til og med 2019 og de fleste af Silkeborgs kulturinstitutioner deltager.

2:21
Silkeborg Kommune har som en af fire kommuner i Danmark fået støtte til at behandle stress, angst og depression med kultur på recept.