Snapchat efter narko-dokumentar: Svært at hjælpe politiet

Der er zoner på Snapchat, hvor kriminelle fortsat vil have let spil. Det står klart efter TV MIDTVEST’s samtale med en talsmand fra Snapchat.

TV MIDTVEST viste søndag dokumentaren 'Snavs på chatten'. Det lykkedes onsdag at få Snapchat i tale.
TV MIDTVEST viste søndag dokumentaren 'Snavs på chatten'. Det lykkedes onsdag at få Snapchat i tale.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det er yderst sjældent, at Snapchat stiller op til interviews. Men efter at TV MIDTVEST forleden dokumenterede, hvor let spil narkohandlere har på det sociale medie, er det lykkedes tv-stationen at få en samtale med en talsmand fra Snapchat.

TV MIDTVEST må ikke citere direkte men gerne gengive pointerne i de svar, vi har fået på vores spørgsmål.

Et af spørgsmålene går på, hvorvidt Snapchat overvåger, om der forekommer kriminel adfærd på det sociale medie?

Det gør Snapchat ikke, men man har et ’Trust and Safety Team’, som hele døgnet holder øje med, om der bliver indrapporteret upassende adfærd eller direkte ulovligheder på Snapchat. Dette team skrider øjeblikkelig ind, hvis man får en indrapportering. 

Overvåger ikke privat kommunikation

Talsmanden oplyser, at man ikke overvåger personlige samtaler, de såkaldte My-stories eller personligt oprettede grupper. Derfor bliver eksempelvis en bygruppe, som den TV MIDTVEST kunne fortælle om søndag, ikke overvåget, og hvis ikke der er nogen, som indrapporterer ulovlig handel med for eksempel narkotika, er det svært for både Snapchat og politi at skride ind.

Snapchat erkender, at det kan være svært for politiet at efterforske sager om kriminalitet på det sociale medie. Det skyldes også, at det ikke er nok, at en betjent ringer til Snapchat for at undersøge mistænkelige forhold. Der skal en masse papirarbejde til på grund af beskyttelse af personlige data.

Data forsvinder omgående

Talsmanden fra Snapchat henviser også til, at det i det hele taget er svært at gå tilbage og undersøge mistænkelige forhold. Det er lige netop en vigtig del af Snapchats DNA, at delte beskeder forsvinder omgående og derfor ikke er tilgængelige senere.

2:39
Se tv-indslag om Snapchats kommentarer.

Skal narkodealernes handel på Snapchat stoppes, kræver det, at andre brugere i det pågældende forum indberetter de kriminelle forhold til teamet på Snapchat, ellers er det meget svært for det sociale medie og politi at stille noget op.

Her kan du se TV MIDTVEST's dokumentar om narkohandel på Snapchat.