Smykkelov: Afvist asylansøger får konfiskeret 35.000 kroner

Retten godkender, at politiet konfiskerede 35.000 kroner fra en kvindelig beboer på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Det var medarbejdere fra Kriminalforsorgen, som fandt en tyk pung med 45.000 kroner på kvindens værelse på Udrejsecenter Kærshovedgård.
Det var medarbejdere fra Kriminalforsorgen, som fandt en tyk pung med 45.000 kroner på kvindens værelse på Udrejsecenter Kærshovedgård.
Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix

Asylansøgere kan både risikere at få konfiskeret penge og værdigenstande, som de ejer ved ankomsten til Danmark, eller som de har anskaffet sig under ophold i landet.

Det slår retten i Herning fast i Danmarks tiende smykkelovssag, hvor en kvindelig afvist asylansøger har fået konfiskereret 35.000 kroner. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Det var medarbejdere fra Kriminalforsorgen, som fandt en tyk pung på kvindens værelse på Udrejsecenter Kærshovedgård. De var i gang med at rydde værelset, fordi kvinden var udeblevet i mere end tre døgn.

Havde sparet op

Kvinden har forklaret, at der var tale om pengegaver fra en tidligere kæreste og gode venner samt opsparing af lommepenge.

Dermed adskiller denne sag sig fra tidligere sager ved, at kvinden angiveligt har sparet beløbet op efter, hun er kommet til landet.

- Det forekommer mig mærkeligt, at man tager opsparingen fra en person, der har levet sparsommeligt på kontante ydelser, og jeg mener ikke, det er i overensstemmelse med lovens formål, sagde kvindens advokat Eddie Khawaja til retsmødet sidste måned.

Må betale for ophold

I kvindens pung var der 45.000 kroner, men i følge loven har kvinden lov til at beholde 10.000.

Resten skal bruges til at betale for hendes ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård.

- Det er selvfølgelig ikke særlig opmuntrende at få konfiskeret 35.000 kroner. Men vi var forberedt på, at det kunne gå den vej, siger Eddie Khawaja til DR P4 Midt & Vest.

Derfor er specialanklager Gorm Lund fra Midt- og Vestjyllands Politi heller ikke overrasket over afgørelsen.

- Folketinget har besluttet, at udlændinge, der selv kan betale for deres ophold, de skal gøre det. Og politiet kan beslaglægge midler, som kan bruges til at dække udgifterne, siger Gorm Lund.

Kvinden overvejer nu sammen med sin advokat om, afgørelsen skal kæres til landsretten. Blandt andet fordi hun i en periode slet ikke har haft opholdspligt på Kærshovedgård.

Med den seneste konfiskation har politiet nu konfiskeret 313.800 kroner i ti smykkelovs-sager til sammen.

3:24
Se også: Med to demonstrationer på mindre en uge raser debatten om Kærshovedgaard igen med fornyet kraft.