Smilet på vej tilbage i landbruget

Optimismen er på vej tilbage i landbruget. Det viser Landmandsbarometeret, en halvårlig undersøgelse foretaget af Videncentret for Landbrug.

Mejetaersker.jpg

De sløje økonomiske tider er ved at vende til det bedre. sådan ser det i hvert fald ud i den halvårlige undersøgelse fra Videncentret for Landbrug - landmandsbarometeret. Fire ud af ti landmænd forventer at øge produktionen, og hver fjerde forventer at øge investeringerne i 2012. Ligeledes regner hver fjerde med, at de vil tjene mere i 2012.

- Landmandsbarometeret kigger for første gang ind i 2012, og det ser positivt ud, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug, i en pressemeddelelse.  

Især forventningen om øgede investeringer er et sikkert tegn på, at tiltroen til fremtiden er vendt tilbage. Og de store bedrifter går foran - her forventer helt op imod hver tredje at øge investeringerne mere end 25 procent i 2012.

2010 en mellemstation

Efter et par meget vanskelige år begyndte økonomien i landbruget at rette sig i 2010 og undersøgelsen viser, at landmændene forventer, at fremgangen fortsætter.

- Optimismen har også baggrund i højere produktpriser og den fortsat lave rente, vurderer Klaus Kaiser, der samtidig understreger, at optimismen skal ses i lyset af et vanskeligt udgangspunkt.

Mange landmænd har haft store underskud i de seneste år, og kæmper stadig for at få en ordentlig økonomi i virksomheden. Samtidig er landmændenes økonomi meget følsom over for råvarepriserne og stigninger i renten.