Småøer får håndsrækning til fortsat billige færgebilletter

Folketinget sætter ekstra 5,3 millioner kroner om året af til lavere priser for færgebilletter. Det falder i god jord hos Landdistrikternes Fællesråd.

De ekstra penge skal sikre, at en række kommuner, som ellers ville få mindre i tilskud som følge af ændringer i passagerantallet, bliver kompenseret.  
De ekstra penge skal sikre, at en række kommuner, som ellers ville få mindre i tilskud som følge af ændringer i passagerantallet, bliver kompenseret.  
Foto: Jacob Krogsgaard Nielsen, TV MIDTVEST

De danske småøer får nu endnu en håndsrækning af et bredt flertal i Folketinget. Der sættes ekstra 5,3 millioner kroner af om året til lavere priser for færgebilletter til passagerer.

Dermed får kommuner med ikkestatslige færgeruter mulighed for at sætte færgepriserne ned for passagerer.

- Det er vigtigt for at fastholde vækst og udvikling på øerne. Samtidig får de danske småøer større frihed til selv at vælge, hvordan de vil bruge ordningen med tilskud til lave priser, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

De ekstra penge skal sikre, at en række kommuner, som ellers ville få mindre i tilskud som følge af ændringer i passagerantallet, bliver kompenseret. Det falder i god jord hos Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er meget glædeligt, at Folketinget vil afsætte et ekstra beløb der skal sidestille færgeturen med en tilsvarende strækning i bil, der alt andet lige er mere retfærdigt, siger formand Steffen Damsgaard.

- Det er noget, vi længe har forsøgt at gøre opmærksomme på nødvendigheden af. I den sammenhæng skal det fremhæves, at det ekstra beløb også er for at give økonomisk robusthed og sikre mod eventuelle udsving i passagerantallet. Det er dermed ret afgørende for budgettet, når en lavsæson eller en skoleferie, får færre til at tage turen over bølgerne, siger han.

Fremover må kommuner med små øer selv bestemme, hvornår de vil bruge tilskuddet inden for en samlet tidsramme på 46 uger. Dermed vil de 18 kommuner med små øer for eksempel kunne sætte priserne ned i skolernes sommerferie. Dette har ikke tidligere været muligt.

- For nogle øer giver det måske mening at gøre billetterne billigere i lavsæsonen for at tiltrække flere besøgende dér. For andre kan det give mening at gøre billetterne billigere i sommerferien, siger ministeren.

Markant flere passagerer tager en tur til for eksempel Læsø og Samsø, efter at Folketinget i 2016 og siden har sat penge af til, at prisen på færgebilletterne kunne sættes ned i månederne, der grænser op til højsæsonen.

Det kaldes landevejsprincippet, der er betegnelsen for, at det skal koste det samme at sejle med færge, som det vil koste at køre den tilsvarende strækning i bil.