Små gule klumper forurener 30 kilometer af kysten

Paraffin med et ukendt kemikalie er skyllet ind på vestkysten fra Hvide Sande til Vedersø Klit.

Forureningen dækker kysten fra Hvide Sande til Vedersø Klit (privatfoto).
Forureningen dækker kysten fra Hvide Sande til Vedersø Klit (privatfoto).
Foto: Gunner Høgsbjerg

Et trist syn møder de mange turister, der i denne uge holder ferie ved vestkysten i Ringkøbing-Skjern Kommune.

30 kilometer af stranden fra Hvide Sande til Vedersø Klit er blevet forurenet af et gult stof, der er skyllet op på stranden i små klumper.

0:50
Kystkoordinator Lars Lyngvig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fortæller her om oprydningsarbejdet.

Afdelingsleder i Ringkøbing-Skjern Kommune, Kristian Korsholm, oplyser, til tvmidtvest.dk, at klumperne blandt andet består af paraffin - et vokslignende stof, der flere gange tidligere er skyllet ind på kysten.

- Men der er også et ukendt kemikaliestof i det. Vi har derfor aftalt med Naturstyrelsen, at vi samler klumperne op og kører dem til vores fælleskommunale affaldsselskab, hvor man kan tage prøver at stoffet, siger Kristian Korsholm.

Bekymring blandt gæsterne

Gunner Høgsbjerg, der er i sommerhus ved Årgab syd for Hvide Sande, fortæller, at de første klumper kom ind på stranden for et par dage siden, men størstedelen kom natten til onsdag.

Kommunens Vej & Park-afdeling har reageret hurtigt på anmeldelsen og har allerede fjernet det meste af forureningen. Alligevel ærgrer Kristian Korsholm sig.

- Det er hammer-træls, at der stadig er skibe, der mener, at de bare udlede sådan noget i havet. Vi har i kommunen stor fokus på at have en ren strand, og sådan en forurening kan godt give noget bekymring hos vores gæster. Dertil kommer, at vi bruger en masse penge på oprensning og håndtering, siger han.

Paraffin er et olieholdigt produkt, som skibene blandt andet bruger til at rense deres tanke.

1:19