Slut med faldefærdige huse

Det skal være slut med gamle, faldefærdige huse der skæmmer landskabet. Regeringen vil efter alt at dømme smide en stor sum penge efter kommunerne, så der kan blive ryddet op.

Ca 10.000 huse på landsplan er ifølge Statens Byggeforskningsinsitut nedrivningsværdige. Et af dem er nummer 27 på hovedgaden i Ramme ved Lemvig. Det er en brandtomt, der kan brase sammen hvad øjeblik, det skal være. Byens borgerforening er efterhånden temmelig træt af huset.

- Ramme er en fantastisk velfungerende by, så det er synd, det her skal skræmme beboere væk. For det gør det, konstaterer Kim Sandholm, formand for Ramme Borger- og Håndværkerforening.

Hjælp på vej

Men nu er der sandsynligvis hjælp at hente for borgerforeningen, og for tusindvis af andre, der er generet af de grimme huse landet over. Regeringen er tilsyneladende parat til at bruge en ekstra pose penge på at hjælpe kommunerne af med de grimme huse.

- Jeg tror og håber på, vi kan lægge så meget pres på Velfærdsministeren, at hun vil åbne pengekassen. Jeg tror vi får nogle midler til det her område, henover sommeren, siger Per Bisgaard (V), som er medlem af kommunaludvalget under Folketinget, og som har været involveret i forhandlingerne om at finde penge til de faldefærdige huse i landdistrikterne.

Husene ligger nemlig ofte i landdistrikterne, og er et stigende problem for udkantsområderne, der i forvejen har svært ved at tiltrække tilflyttere.

Summen er usikker

Per Bisgaard tør ikke sætte tal på, hvor mange penge kommunerne får udsigt til at få fingre i, men understreger, at det er et område, som alle partierne er enige om at prioritere.

Allerede i næste uge starter forhandlingerne med Velfærdsministeren. Det springende punkt bliver, om der kan findes penge nok til projektet, i en tid, hvor regeringen har nok at bruge penge på.

Se Marlene Eydes indslag med borgerforeningen i Ramme, formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og Folketingspolitiker Per Bisgaard (V) fra Ålestrup:

1:45