Slagteristrejke: Svineproducenter holder vejret

Landsdelens svineproducenter holder vejret, mens slagteriarbejderne strejker. En længere strejke kan få store konsekvenser.

Dagens slagteristrejke har endnu ikke givet svineproducenterne store pladsproblemer. Men det kan hurtigt komme.
Dagens slagteristrejke har endnu ikke givet svineproducenterne store pladsproblemer. Men det kan hurtigt komme.
Foto: Arkiv

Kurt Sjøgaard er landmand og svineavler i Remmerstrand ved Lemvig. Han er endnu ikke kommet i problemer på grund af slagteristrejken, men han følger spændt udviklingen. For det kan få store konsekvenser, hvis strejken fortsætter i næste uge.

- Når vi ikke kan komme af med vores slagtesvin, så kommer vi jo til at mangle plads. Vi laver vores egne smågrise, og vi kan altså ikke forhindre nye grise i at blive født, forklarer Kurt Sjøgaard.

Landmanden fik slagtet grise så sent som i går og havde ingen til afhentning i dag. Derfor har han endnu ikke pladsproblemer. Og kommer det dertil, hvis strejken fortsætter et godt stykke ind i næste uge, så har han muligheden for at eksportere sine smågrise, for eksempel til Tyskland.

- Der er heldigvis god efterspørgsel på smågrise sydpå, forklarer han. 

Bekymret, tidligere chauffør

TV MIDTVEST har fået en henvendelse fra en bekymret, tidligere chauffør med grise. Han erindrer tydeligt, hvordan strejker for blot ti år siden kunne udløse store dyrevelfærdsproblemer.

- Det gav døde grise. For de var stuvet sammen på alt for lidt plads og kunne stå i flere timer, tæt stuvet sammen i en lastbil. Så begyndte de at slås og bide hinanden. Det kunne være et frygteligt syn, forklarer chaufføren, som ikke vil have sit navn frem.

- Jeg vil bare gøre opmærksom på, at der kan komme store problemer ud af de her strejker, forklarer han.

Dyrevelfærd ikke et issue endnu

Formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, afviser dyrevelfærdsproblemer allerede, på grund af slagteristrejken.

- I forhold til dyrevelfærd er det ikke et issue, endnu, siger han.

Hvis producenterne begynder at få pladsmangel, er der flere muligheder. Man kan leje ekstra staldplads eller eksportere smågrisene til udlandet.

Men strejken er alligevel allerede et irritationsmoment, for mange.

- Det er jo frustrerende. For det giver besvær og ekstra arbejde. Man må udsætte grise og flytte rundt. Vi håber alle, det her varer så kort, som muligt, understreger han.

Økonomiske konsekvenser

For Kurt Sjøgaard og mange andre svineproducenter, kan strejken også få økonomiske konsekvenser. Jo længere strejke, des større konsekvenser. For eksporten af smågrise giver ikke så meget, som selv at fede grisene op og få dem slagtet.

Ifølge Mogens bækgaard, svineproduktionskonsulent hos Svineekspertens Skive-afdeling, bliver næsten halvdelen af de danske smågrise eksporteret til udlandet. Især Tyskland, Polen, Italien, Ungarn og Rumænien er aftagere.

Sidste år blev 12-13 millioner smågrise ud af 31 millioner, eksporteret, og det tal er stigende.