Slagteri lukket: Mistanke om svinepest

Fundet af en død gris har udløst mistanke om frygtet svinesygdom i Herning. Den døde gris stammer fra en besætning ved Skjern.

300414_1Danish_Crown.jpg

Danish Crowns svineslagteri Herning blev onsdag morgen lukket på grund af mistanke om svinepest.

Pressechef Jens Hansen oplyser til TV MIDTVEST, at det var fundet af en død gris i slagteriets stald, der udløste mistanken. Grisen, der skulle være slagtet onsdag morgen, blev undersøgt af en dyrlæge, som fandt symptomer, der kunne tyde på svinepest.

- Nu er Fødevarestyrelsens eksperter igang med at obducere grisen, og det er de færdige med om et par timer. Det er klart, at vi tager denne situation meget alvorligt, siger Jens Hansen.

Der har ikke været konstateret svinepest i Danmark siden 1933, oplyser Fødevarestyrelsen.

Besætning ved Skjern

Den døde gris stammer ifølge Fødevarestyrelsen fra en besætning ved Skjern.

- Sandsynligheden for, at det er svinepest, er lille, men vi tager det meget alvorligt. Hvis det viser sig, at det er svinepest, så stopper vi al eksport af levende svin til andre lande. Samtidig opretter vi zoner på tre og ti kilometer rundt om den besætning, hvor svinet kommer fra. Og al slagtning i de zoner stopper i flere månederm siger veterinær beredskabschef Sten Mortensen.

Falsk alarm i Sæby

Det er ikke første gang, en af koncernens afdelinger er lukket på grund af mistanke om den frygtede sygdom. Det skete i januar i Sæby, og dengang viste mistanken sig at være ubegrundet.

Svinepest er en smitsom virussygdom, som ikke kan smitte mennesker. Til gengæld kan det få alvorlig konsekvenser for den danske eksport af svinekød, hvis mistanken bliver bekræftet.

Hvis der udbryder svinepest, skal syge grise aflives, og staldene desinficeres. Der skal oprettes tre kilometernes beskyttelseszoner og 10 kilometers overvågningszoner omkring de smittede og de udsatte grise.

300414_2DanishCrown_0.jpg

300414_4Danish_Crown_0.jpg