"Slagteren fra Skjern" vil til Danmark

Den dømte krigsforbryder Innocent Sagahutu har søgt om opholdstilladelse i Danmark

sagahutu.jpg

Den tidligere kaptajn i Rwandas hær under folkedrabet i 1994, Innocent Sagahutu, har søgt om opholdstilladelse i Danmark. Det bekræfter Sagahutus advokat over for Ekstra Bladet.

Slagteren fra Skjern

Innocent Sagahutu er i Danmark bedre kendt som 'Slagteren fra Skjern'. Han blev i februar 2000 anholdt i Skjern, hvor han havde boet siden 1998 med sin kone og børn. Han blev samme år udleveret til retsforfølgelse i FN's Rwanda-tribunal i Arusha, Tanzania.

15 års fængsel

I februar 2014 nåede tribunalet frem til en endelig dom på 15 års fængsel til Sagahutu, der var chef for de styrker, som dræbte daværende premierminister Agatha Uwukubgiyimana og en række FN-fredsvagter fra Belgien.

Den dømte krigsforbryders familie har i dag dansk statsborgerskab, og det er det særlige forhold, der gør, at han nu søger om opholdstilladelse og familiesammenføring.

Bør tage imod Sagahuto

Rwanda-tribunalets danske præsident, Vagn Joensen, udtaler til Ekstra Bladet i dag, at Danmark bør leve op til sine internationale forpligtelser i FN og tage imod Innocent Sagahutu:

- Hvis Danmark ikke kan tage imod den enlige svale, som har tilknytning til Danmark, så ved jeg ikke, hvad der ligger i 'samarbejde'. Omvendt, hvis Danmark tager imod Sagahutu, så viser de jo vejen for andre lande ved at tage deres internationale ansvar alvorligt

Deler Folketinget

Avisen har også talt med de politiske ordførere i Folketinget, hvor meningerne er delte.

- Hvis man har begået alvorlig kriminalitet og er udlænding, så skal man ikke være i Danmark. Det er ret enkelt. Og det skal han selvfølgelig heller ikke, mener Merete Riisager, der er integrations- og udlændingeordfører hos Liberal Alliance.

- Ansøgningen må vurderes af Udlændingestyrelsen på lige fod med alle andre. Jeg har ingen personlig holdning til sagen. Jeg stoler trygt på de rette instansers afgørelse, siger Socialdemokraternes integrationsordfører Mette Reissman.

Ekstra Bladet har kontaktet Udlændingestyrelsen, som står for behandling af Innocent Sagahutus sag. Styrelsen oplyser, at den ikke kan udtale sig om konkrete sagsbehandlinger.