Skulptører flokkes om vestjysk sand

Lige nu arbejder over 40 skulptører fra hele verden på Søndervigs 14. udgave af sandskultpturfestivalen. Det vestjyske sand er blevet verdensberømt.

40 skulptører fra hele verden arbejder i disse dage hårdt for at blive klar til Søndervigs 14. udgave af sandskultpturfestivalen.
40 skulptører fra hele verden arbejder i disse dage hårdt for at blive klar til Søndervigs 14. udgave af sandskultpturfestivalen.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Det er ingen sag at samle verdens bedste skulptører fra 15 forskellige lande i Vestjylland, når det lokale rødbrune materiale også er i verdensklasse.

- Der er nogle få elite-jobs rundt omkring i verden, og det her er helt sikkert et af dem. Alle vil gerne være med i Danmark, siger Kevin Crawford, der er sand-skulptør og er kommet hele vejen fra Australien.

 

Sand er ikke bare sand, når det skal formes til Afrikas dyr og holde en hel sommer. Det skal være jævnt blandet og indeholde både ler og den fineste sandtype kaldet silt.

- Der er stadig så meget fint silt i det. Det er måske i virkeligheden silt-kvaliteten i sandet, der det gode ved det. Der er også små mængder af ler i det. Alle de ting kombineret gør det til noget virkelig holdbart sand, lyder det fra Kevin Crawford.

 

Det efterhånden berømte okkerfyldte sand henter arrangøren i Ølstrup ved Ringkøbing.

- De siger, at det er det bedste sand, de nogensinde har kunnet skulpturere i på grund af lerindholdet og sandkornenes størrelse, forklarer Karsten Nielsen, der er Arrangøren bag Søndervig Sandskulpturfestival.

 

Villy Pedersen er manden bag det berømte sand, og han sortere sirligt de store sten fra det berømte sand.

- Der må gerne være noget ler og noget sand i, og det er der i det her, og derfor er den komprimerbar. Det er lige før man kan spille bold med det, forklarer Villy Pedersen, mens han former en kugle af de rødbrune sand, .

 

Gennem årene har Villy Pedersen og Karsten Nielsen sammen fundet det helt rigtige blandingsforhold.

- Hemmeligheden når man skal tjekke lerindholdet er, at man tager sandet i et syltetøjsglas, fylder vand i og så ryster man det godt. Så lader man det stå i et par timer, og så kan man se, hvordan lerindholdet lægger sig på toppen. Så måler man med tommestokken, og så kan man hurtigt regne ud, hvor mange procent, der er i, forklarer Karsten Nielsen.

 

Procenttallet forbliver en vestjysk forretningshemmelighed, som trækker tråde helt til udlandet.

- Vi sælger til hele Danmark. Vi har også solgt til Berlin, så jeg synes faktisk, at det er ret stor succes, siger Villy Pedersen.

 

Kevin Crawford lever af at forme sand i det meste af verden, men de vestjyske guldkorn får ham altid til at vende tilbage.

- Jeg er virkelig heldig med, at jeg har fået lov til at være med så mange gange. Jeg ser frem til at kommer hertil hvert år. Det er faktisk et af mine højdepunkter på året, siger Kevin Crawford.

 

Årets sandskulpturer består af omkring 300 lastvogne fyldt med sand.

Der er mulighed for at se kunstnerne arbejde fra i morgen. Festivalen åbner officielt på lørdag.