Skralde-Knud: Det her er go' skraldestil!

Der findes både god og dårlig skraldestil. To rutinerede kvinder tager mig i lære, mens vi tømmer en fyldt Fakta-container.

Jeg lever hele ugen af skrald, som kommer fra containere som denne. Se min mad fra onsdag i de næste billeder. Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Morgen: Havregrød med skrællet pære og banan. Hertil en Appelsin. I morgen kan du se, hvad syv-tallet betyder. Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Frokost: Rugbrød med ost og tomat, samt en avocado Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Aften: Wokstegte søde kartofler, aubergine, filet-bacon, skalotteløg. Det hele stegt i kokosolie og toppet med smeltet ost. Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Jeg kan indtil videre i min skraldekarriere konstatere, at skralderne holder sig fra containere med lås på som den her. Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Fakta på Vestergade i Herning har lås på containerne her. Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

1 af 6

SKRALDEMAND DAG 4: Hvorfor ikke få et par gode fif, når der nu er eksperter til stede? Med den indgangsvinkel introducerer jeg mig for to modne kvinder, der gerne vil nøjes med at være Lone og Signe fra Viborg-egnen.

- Jeg er offentlig ansat, og min chef behøver ikke vide, jeg skralder, lader Lone mig forstå.

Klokken er 22:30, bag en Fakta i Herning. Signe er ved at kravle ind i containeren, mens vi introduceres.

Del og ryd op

Signe er både grundig og hurtig. Ud af sidelugen på containeren flyver basilikum, flutes og franskbrød. Jeg fortæller, at jeg har haft flere ubehagelige oplevelser med fjendtlig stemning mellem skraldere.

- Jamen møder du andre skraldere, så deler du med dem. De har samme behov som dig. Og ryd for Guds skyld op efter dig selv. For ellers kommer der lås på. Og så er vi mange, der ikke kan få noget, forklarer Signe.

Knud Lind skralder  

  • I en uge lever TV MIDTVEST’s journalist Knud Lind kun af skraldemad.
  • Skraldemaden er mad, som er smidt i butikkers affaldsbeholdere.
  • Målet er gennem en uge at leve gratis, mindske madspil og sætte fokus på skralde-miljøet.
  • Undtaget fra projektet er kun krydderier og salt, samt postevand.

 

Systematisk hygiejne

Lone står uden for containeren og fylder en blå Ikea-bærepose med varer fra containerdybet. Imens giver hun gavmildt den næste skralde-lektion.

Det at skralde er en livsstil for mig

Lone, skralder fra Viborg-egnen

- Når du så kommer hjem med varerne, lægger du dem op på den ene ende af køkkenbordet. Herefter vasker du det hele godt af med eddikevand og tørrer det rent.

Systematisk hygiejne er nemlig helt vildt vigtigt.

- Først derefter åbner du emballagerne og pakker alt om frostposer, og det gør du på den anden ende af køkkenbordet, forklarer Lone.

Aldrig før lukketid

Inde fra mørket konstaterer Signe, at der vist ikke er mere at komme efter her. Mens hun klatrer ud, leverer hun en tredje gylden skralde-regel, som jeg ellers har set flere skraldere bryde.

- Jeg kunne ikke drømme om at komme her, før de ansatte er gået hjem. Man skal respektere og ikke invadere deres arbejde, siger Signe.

Skal du have ost med?

De to kvinder skralder sig til mellem 70 og 100 procent af det, deres familier putter i munden. De møder sjældent den fjendtlige stemning mellem skraldere. Men de møder til gengæld andre menneskers foragt.

- Almindelige mennesker, der ikke skralder, kommer nogle gange forbi og beskylder os for at stjæle, siger Lone.

Inden vore veje skilles, dokumenterer hun, at de mener det, når de siger, der findes go’ skraldestil.

- Skal du have ost med? Den er først udløbet i dag.

00:22

Her giver Lone fra Viborg-egnen mig nogle gode råd til god skraldestil

Luk video