Skralde-Knud: Affald er farlig mad

Fødevarestyrelsen advarer alle mod at gøre som mig og leve af skrald: I bedste fald er det uhygiejnisk - i værste fald er det sundhedsfarligt.

Så meget mad fandt jeg i løbet af en time på min første skraldetur.
Så meget mad fandt jeg i løbet af en time på min første skraldetur.
Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

SKRALDEMAND DAG 6: Jeg har siden i mandags forsøgt at overtale Fødevarestyrelsen til at lave bakterie-tests af noget af det, jeg spiser. Så kunne vi en gang for alle afgøre om skrald er så farligt, som skeptikerne påstår. Styrelsen afslår stadig, men nu følger der en glimrende forklaring med fra specialkonsulent Zanne Dittlau.

MORGENMAD FREDAG: Skraldegrød på havregryn m/æble og kiwi
MORGENMAD FREDAG: Skraldegrød på havregryn m/æble og kiwi
Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Det giver ikke mening
- Det giver ikke mening at lave sådan nogle tests. For det er fuldstændig urealistisk at teste for alle mulige bakterier, alle mulige kemiske stoffer og alle mulige vira, forklarer Zanne Dittlau og konstaterer:

- Men jeg kan sige dig: I bedste fald er det du gør uhygiejnisk - i værste fald er det sundhedsfarligt.

FROKOST FREDAG: Fire appelsiner, samt et glas basilikumpesto. (Jeg glemte min madpakke, og dette var, hvad jeg havde af skrald i gemmerne i TV MIDTVESTs køleskab.)
FROKOST FREDAG: Fire appelsiner, samt et glas basilikumpesto. (Jeg glemte min madpakke, og dette var, hvad jeg havde af skrald i gemmerne i TV MIDTVESTs køleskab.)
Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

 

 

Kan ikke teste i blinde
Fødevarestyrelsen laver tusindvis af test af fødevarer. Men der er gevaldig forskel på at teste for noget, man har en indikation omkring, hvad kan være, og så det at teste i blinde efter alle farer på én gang.

- Dermed har jeg ikke nogen mulighed for at vide, hvad det er for nogle tests, jeg skal tage, siger Zanne Dittlau.

Når varerne så ender i containeren, så fortsætter de ubekendte sundhedsrisici.   

- Her kan skadedyr have adgang. Rotter, mus, fugle som bringer masser af bakterier med sig, uddyber Zanne Dittlau.

 

AFTENSMAD FREDAG: Pasta m/vegafars (soyaprotein), pesto og revet ost.
AFTENSMAD FREDAG: Pasta m/vegafars (soyaprotein), pesto og revet ost.
Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Risiko for metal og glas
Et andet faremoment ved at spise skrald er det faktum, at der kan være mange andre årsager end datoudløb til, at maden er smidt ud i containeren.

Det har Mona, som arbejder i en Netto-butik advaret mig mod i en mail.

- Varen ser måske umiddelbart fin ud, men den kan for eksempel indeholde små metalstykker eller glasstykker eller andre sundhedsskadelige stoffer, skriver Mona.

Hun kan også bekræfte, at kølekrævende varer jævnligt ligge på et lager ved stuetemperatur i mange timer før det ender i containeren. Den fare bekræfter Fødevarestyrelsen alvoren i.

- Når kølekæden brydes, så har bakterierne for alvor mulighed for at udvikle sig, siger Zanne Dittlau.