Skoletoilet svømmer i urin efter en uge uden rengøring

10. Klasse Center i Skive har som led i en landsdækkende undersøgelse ladet et skoletoilet stå urengjort hen i en uge. Se resultatet her.

0:30

En gruppe forskere vil forsøge at finde svar på, om udbredelsen af inkontinens blandt skolebørn skyldes uhygiejniske toiletforhold. Det sker i verdens største undersøgelse af sin art, som skal kortlægge skolernes toiletforhold. Omkring 7.000 skolebørn fra 78 skoler i Region Midtjylland deltager i eksperimentet. Blandt dem en større gruppe af elever på Snejbjerg Skole og 10. Klasses Center i Skive.

Og i Skive Kommunes 10. klasses center har skolen valgt at sætte ekstra fokus på de ulækre toiletter på en helt speciel måde.

- Vi har valgt at lade et toilet stå urengjort i en hel uge, for at se hvordan brugen af toilettet ændrer sig over dagene. I den forbindelse har vi lavet et afkrydsningsskema, som eleverne skal bruge når de har været på wc, fortæller Søren Sohn, der er projektansvarlige lærer på 10. Klasse Center i Skive. 

Og nu er en uge gået. I dag skulle elever og lærere så se, hvor slemt det egentlig står til på et af skolens toiletter efter en uges brug og ingen rengøring. 

- Hvis det dér er tis, så er det meget klamt, synes jeg, lyder reaktionen prompte, da Ida Andersen sammen med en klassekammerat og lærer Søren Sohn besigtiger et toilet på skolen i UV-lampens ulideligt klare skær. 

Her er det tydeligt, at en uges brug og ingen rengøring har efterladt skolens toilet i en stand, som de færreste nok ville bryde sig om. 

- Det vilde er jo, at der faktisk er urin langt op ad væggene, siger lærer Søren Sohn, da han gennemgår toilettet med UV-lampen. 

- Og noget tyder på, at drengene ikke har slået brættet op, inden de har tisset. Det bliver pigerne ikke glade for at se, siger han. 

Urinstænkt i 1,20 meters højde

Reaktionerne var næsten lige store, som urinstænkene var høje. På toilettet kunne der efter en uges brug konstateres urin på væggene i helt op i 1,20 meters højde.

Forsøget er lavet for statitisk at se, om brugen af toilettet falder i takt med, at det bliver mere og mere beskidt. Derfor har eleverne i hold sikret data for brugen af toilettet, hvor alle har skullet sæte kryds på et skema, når de har benyttet sig at det pågældende toilet. 

- Vi ville undersøge, hvilken effekt et beskidt toilet har på, om eleverne bruger toilettet. En bonuseffekt af projektet vil selvfølgelig være en snak om, hvordan man går på toilettet, siger Søren Sohn. 

Brugen af det i stigende grad beskidte toilet har i øvrigt været faldende gennem ugen. Og på den måde lægger 10. Klasse Center i Skives egne underøgelser sig i halen på eksperternes forudsigelser. 

Store problemer med inkontinens blandt børn

Klamme toiletter på folkeskolerne menes nemlig at være årsag til ufrivillig vandladning hos tusindvis af danske skolebørn, som lader være med at gå på wc, simpelthen fordi de synes det er for ulækkert.

At tisse i bukserne om dagen eller om natten, er en del af dagligdagen for tusindvis af danske skolebørn. Op mod hvert femte syvårige barn har problemer med inkontinens. Det gælder især for drengene. 

"Masseeksperimentet" som undersøgelsen kaldes, er udviklet i samarbejde med forskere på Aarhus Universitetshospital og har professor og overlæge Søren Rittig i Spidsen.

Maseeksperimentet er en årlig tilbagevendende naturvidenskabelig undersøgelse, der tager udgangsunkt i børn og unges hverdagsliv. 

Resultaterne af den store undersøgelse forventes offentliggjort i december, og skal senere publiceres videnskabeligt. Udlandet har nemlig allerede vist stor interesse for undersøgelsen.