Skolestart: Pas på de nye trafikanter

Skolestart er lig med mange debutanter i trafikken. Falck råder alle til at passe ekstra på meget på.

Skoletrafik.jpg

66.000 børn starter i næste uge i børnehaveklasser landet over. For rigtig mange af dem bliver turen til og fra skole deres første oplevelse som trafikant. Og det kræver særligt fokus fra store som små trafikanter. Skolevejen er en udfordring, som både børn og forældre skal lære at håndtere.

Derfor er det tid til at træne de små debutanter i trafikken, lyder opfordringen fra Falck.

- Børn kopierer deres forældres adfærd. Vil man have sit barn til at færdes sikkert, er man også selv nødt til at gøre det og fralægge sig de dårlige trafikvaner, siger paramediciner Torsten Fugmann Kristensen, der giver følgende gode råd til trafiksikkerhed ved skolestart:

- Brug cykelhjelm. Der findes ingen gode undskyldninger for at køre uden cykelhjelm - og cykelhjelme redder liv.

- Tag af sted hjemmefra i god tid. Det er vigtigt, at børnene har god tid til at se sig for, når de skal over vejen på vej til skole.

- Vælg den sikreste vej til skole - ikke den hurtigste. Det kan være en rute, hvor en gangsti, en tunnel under kørebanen eller en fodgængerovergang er med til at gøre skolevejen mere sikker.

- Begynd med det mest basale: At stoppe ved kantstenen, stoppe ved rødt lys, se til begge sider.

Hav respekt for store køretøjer

I følge Falck er det særligt vigtigt, at de små trafikanter hurtigt lærer, at store køretøjer kan være farlige og har blinde vinkler.

- Mange børn tror, at chaufføren har et godt overblik over trafikken, fordi han sidder højt oppe. Det er forkert. Man skal altid sørge for at have øjenkontakt med chaufføren - enten direkte eller gennem spejlene, siger Torsten Fugmann Kristensen.

Øv vejen inden skolestart

I Holstebro Kommune begynder 627 børn i kommunens børnehaveklasser.  Kommunen anbefaler, at man øver skolevejen med sit barn før skolen begynder. Det kan for eksempel være i weekenden eller i sommerferien, hvor man går eller cykler turen til og fra skole med barnet.

- Så kan forældre og børn i ro og mag øve vejen til skole. Der er god tid til at tale om trafikken og hvad man skal passe på. Og der er ikke så meget trafikkaos omkring skolen, der tager barnets opmærksomhed. Derfor er det en utrolig god idé at gå eller cykle skolevejen med sit barn for eksempel en eftermiddag i ferien inden skolen begynder, siger Gubber Leif Kristensen, der er formand for Teknisk Udvalg i Holstebro Kommune.