Skoler kan ikke følge med: Antallet af autister stiger kraftigt

Flere og flere børn bliver diagnosticeret med autisme, og det presser skoletilbuddene i Viborg Kommune.

Mere end 50 procent af de nye elever i autismetilbuddet på Vestervang Skole starter i udskolingen, men der ses også en stor indskrivning i 1. klasse.
Mere end 50 procent af de nye elever i autismetilbuddet på Vestervang Skole starter i udskolingen, men der ses også en stor indskrivning i 1. klasse.
Foto: Scanpix / Iris

Autisme er en diagnose, som kun bliver mere og mere udbredt. I Viborg Kommune oplever man en så stor stigning i antallet af autister, at man ikke kan følge med på skoletilbuddene.

På Vestervang Skolen er autismetilbuddet normeret til 75 elever, men de har i øjeblikket 93 elever i klasserne. De har derfor opsat pavilloner tilknyttet afdelingen for at få plads til de mange elever.

I Viborg kommune har man autismetilbud på fire skoler, og i løbet af fem år er antallet af elever på de fire tilbud steget fra 82 til 121, hvilket er en stigning på knap 50 procent. Det viser en analyse, som børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune har fået foretaget.

Ikke kun et Viborg-problem

Udviklingen ses ikke kun i Viborg, men i hele landet, og det er en udvikling, som Landsforeningen Autisme også har lagt mærke til.

- Vi får rigtig mange medlemmer. Man er blevet meget, meget bedre til at diagnosticere, og man kan gøre det hos børn, der er helt ned til otte måneder gamle, siger Heidi Thamestrup, der er formand for Landsforeningen Autisme.

I Region Midtjylland er der de seneste fire år sket en stigning på 40 procent i antallet af diagnosticerede børn i alderen 0-18 år. Ifølge analysen, som børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune har fået foretaget, skyldes det, at diagnosekriterierne i løbet af de seneste 30 år er blevet lavet om og udvidet. 

2:13