Skoler får millionbonus for bedre karakterer

61 skoler har formået at løfte eleverne i 9. klasse så meget, at de kan se frem til en bonus på over en million kroner.

61 skoler ud af de 104, der har tilmeldt sig ordningen, kan se frem til en bonus på 1,3-1,5 millioner kroner, fordi de har formået at løfte eleverne dansk og matematik i 9. klasse.
61 skoler ud af de 104, der har tilmeldt sig ordningen, kan se frem til en bonus på 1,3-1,5 millioner kroner, fordi de har formået at løfte eleverne dansk og matematik i 9. klasse.
Foto: Ritzau Scanpix / Finn Frandsen

Hæv det faglige niveau i dansk og matematik i 9. klasse og få penge af skolepuljen. Sådan lød det i april sidste år fra regeringen, som lancerede en skolepulje på 500 millioner kroner.

Karaktererne er nu klar for puljens første år, og 61 skoler kan se frem til i alt 81,7 millioner kroner ekstra på budgettet. Det oplyser Undervisningsministeriet.

Skolerne, der får penge, har formået at hæve karaktergennemsnittet i 9. klasserne i dansk og matematik med mindst 5 procentpoint.

- Jeg er meget glad for, at så mange skoler og elever er lykkedes med at løfte det faglige niveau. Det er en stor succes for de mange børn, der nu forlader folkeskolen bedre rustet til livet, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

De 61 skoler har i gennemsnit løftet flere end 400 elever.

Hanstholm Skole er bedst

Hanstholm Skole i Thisted Kommune har hævet gennemsnittet i deres 9. klasse allermest. Mellem 2014-16 forlod 46 procent af eleverne 9. klasse med et snit under 4 i dansk og matematik. I dag er det kun en ud af 19.

Ifølge ministeren er det vigtigt, at eleverne får gode karakterer i de to fag.

- Dansk og matematik er en forudsætning for at lære skolens andre fag og en forudsætning for at forstå verden. Hvis ikke man kan læse, regne og skrive på et rimeligt niveau, er der mange ting, der bliver vanskelige - både i uddannelse og i livet, siger undervisningsministeren og fortsætter:

- Derfor ønskede regeringen med skolepuljen at stille skarpt på netop denne del af skoleledelsernes ansvar på skoler, hvor for mange elever ikke opnår tilstrækkelige kundskaber og færdigheder i dansk og matematik.

Pengene på mellem 1,3-1,5 millioner kroner bliver givet til de skoler, som har tilmeldt sig ordningen. Det har 104 skoler, og af dem fik 61 altså i dag penge.

Skolepuljen på i alt 500 millioner kroner bliver uddelt over tre år. Næste opgørelse er i september 2019, hvor skolerne skal have reduceret antallet af elever med under 4 i dansk og matematik med 10 procentpoint i forhold til skolernes udgangspunkt.