Skolegården er fyldt igen efter frivilligt mobilboykot

På Finderuphøj skole i Viborg har eleverne selv vedtaget et mobilforbud i skoletiden, som konsekvens af at ingen legede i frikvartererne.

0:22

Mange skoler kæmper med at få eleverne til at lægge mobilerne fra sig i skoletiden og især i frikvartererne. Men på Finderuphøj Skole i Viborg har det ikke været svært. Her kunne eleverne selv se problemet, fordi skolegården begyndte at være tom for legende børn i frikvartererne.

- Man bliver afhængig af den (mobilen red.), det er ligesom narko, de kan simpelthen ikke slippe den, så når de kedede sig, så trak de den frem, siger Oliver Nedergaard Nielsen, der går i 5.b på skolen.

Men nu er mobiltelefonerne slukket i skoletiden, og der er igen gang i legen i frikvartererne.

- Folk er blevet meget bedre til at lege med andre, og så leger de på legepladsen og på fodboldbanerne, siger Line Roslyng-Jensen, der går i 6.A på Finderuphøj Skole.

Forældre og skoleledelse har haft mobilbrugen på dagsordenen. Men nu er eleverne kommet dem i forkøbet.

- Det er jo helt fantastisk, det er jo superskønt, at initiativet kommer nede fra, og at de får øje på hinanden. Det virker helt anderledes end, hvis lærerne siger, at nu er klokken otte, og så skal I slukke mobilen. Der er meget større respekt, når det er børnene selv, der får øje på det, siger skoleleder på Finderuphøjskole, Stine Bohnstedt.

Vil beholde forbuddet

Elevrådet har lavet markedsføringen af den mobilfri skoletid som en chat mellem to børn, der diskuterer mobilbrug. Og netop at forbuddet kommer fra eleverne selv i øjenhøjde gør en forskel.

- Det, at vi selv kommer med det, skabte lidt problemer, men jeg tror, det blev taget lidt bedre i mod, fordi lærerne de kan jo sige så mange ting: at det må I ikke, og stop med det der, men nu var det jo eleverne, det kom fra, siger Line Roslyng-Jensen.

Mobiltelefonerne er dog ikke fuldstændig bandlyst. De bliver stadig brugt i undervisningen

- Når det giver mening for undervisningen, hvis der skal ud og tages billeder, eller hvis der skal filmes, så er det jo stadigvæk utroligt praktisk, at børnene selv har et medie, de kan anvende til det, siger Stine Bohnstedt. 

Den begrænsede mobilbrug har nu kørt i en prøveperiode på en måned. Men står det til eleverne skal telefonen blive i tasken.

- Ja, det synes jeg, for det hjælper en hel del siger Oliver Nedergaard Nielsen.

- Alle de begynder at være mere sammen, man bliver lidt tvunget til at være sammen, og det er jo også meget godt, siger Line Roslyng-Jensen.  

Mobilforbuddet gælder for 4. til 6. klasse. 

2:33
Eleverne på en skole i Viborg kunne selv se problemerne med mobilbrugen og handlede, hvor de voksne var for langsomme.