Budget, renter og kviklån: Skoleelever lærte om økonomi i 'pengeuge'

Helt unge mennesker skal lære om budget og kviklån. Også på Nr. Nissum Skole, hvor 9. klasse er med i bankernes omrejsende undervisning i pengeugen.

For sjette år i træk er projektet, Pengeuge, på skoleskemaet rundt om i landet. I år deltager Nr. Nissum Skoles 9. klasse.
For sjette år i træk er projektet, Pengeuge, på skoleskemaet rundt om i landet. I år deltager Nr. Nissum Skoles 9. klasse.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

ÅOP - årlig omkostning i procent. Det kan lyde svært for elever i 9. klasse. Men ikke i denne uge, hvor bankfolk turnerer landet rundt og lærer de ældste folkeskoleelever om økonomi.

- Vi prøver at lære de unge, hvordan de kan sammenligne lån på en god måde, forklarer Mikkel Østergaard, der er bankrådgiver hos Danske Bank.

Initiativtageren bag den såkaldte pengeuge er Finans Danmark, som lærer elever om budget, renters rente og kviklån.

- Når vi kommer til noget, som de (eleverne, red.) kan se, er så meget virkelighed, så fanger det deres opmærksomhed, og så bliver de endnu mere interesserede i tingene, forklarer lærer Lene Hauge Steffensen.

Ikke skræmmekampagne, men en hjælp

Eleverne kender godt til programmet, Luksusfælden, hvor danskere er endt i økonomisk uføre. Men det er ikke inspirationen for økonomiundervisningen.

- Det må ikke forstås som en skræmmekampagne. Det skal forstås som en hjælp. Nu kan det være, at nogle af de her unge mennesker går hjem og snakker med deres forældre om det og spørger til deres økonomi, siger bankrådgiveren.

Besøget er begyndelsen på et matematikforløb om økonomi.

- Jeg synes, det var rigtig lærerigt. Jeg lærte nogle nye fagord, som også gjorde mig opmærksom på, hvad der ville være smart at gøre, siger elev Mathilde Hangaard. 

Hun bakkes op af klassekammeraten, Erik Barksdale.

- Det er nok meget godt at lære, så jeg kan bruge det i fremtiden, siger han.

I år deltager i alt 734 skoleklasser i projektet.

2:15