Skoleelever bliver lokket til faglært fremtid

700 skoleelever besøger 25 virksomheder og uddannelsesinstitutioner landet over for at blive inspireret til at tage en erhvervsuddannelse.

Skoleelever fra Viborg besøgte onsdag virksomheden Johs Pedersen, der blandt andet laver eksklusive reservedele til biler. Og målet er klart: De skal inspireres til at tage en faglært uddannelse i fremtiden.

- Vi håber at kunne vække interessen i de unge mennesker, så de vil tage faglærte håndværksmæssige uddannelser. Det er vigtigt at vise de unge, hvad det vil sige at være i en produktionsvirksomhed, så de kan se, at vi har mange spændende processer og jobs at tilbyde, siger Jakob Kjærgaards, fabrikschef hos Johs Pedersen.

Et virksomhedsbesøg, som skoleeleverne var glade for at få et indblik i.

- Det er godt og spændende. Jeg har fået meget at vide om biler, og det interesserer jeg mig meget for. Jeg skal være mekaniker, og et her giver et indblik i, hvad man også kan lave som mekaniker, siger Jacob Nyberg Nielsen, der går i 8.B på Mønsted Skole.

Kampagne over hele landet

Det var ikke kun i Viborg, elever fik hjelm på hovedet og værktøj i hånden. Onsdag besøger omkring 700 skoleelever 25 virksomheder og uddannelsesinstitutioner for at blive inspireret til at se mulighederne i at tage en erhvervsuddannelse.

Kloge Hænder, som kampagnen hedder, er startskuddet til, at Naturvidenskabernes Hus og skole-virksomhedsnetværket, Tektanken, fremover skal inspirere langt flere unge til en faglært fremtid.

Hos reservedelsvirksomheden Johs Poulsen i Viborg fik skoleeleverne et indblik i, hvad en uddannelse som faglært kan bruges til hos dem.
Hos reservedelsvirksomheden Johs Poulsen i Viborg fik skoleeleverne et indblik i, hvad en uddannelse som faglært kan bruges til hos dem.
Foto: Christian Fomsgaard, TV MIDTVEST

- Allerede som 15-årige skal de unge træffe nogle meget vigtige valg, som får stor indflydelse på deres arbejdsliv. 

- Vi har derfor planer om, at langt flere skoleelever skal inspireres til at se en fremtid med håndværk og teknologi. Aktiviteterne den 4. april er derfor startskuddet til en indsats, der de kommende år vil udbrede indsatsen til mange flere grundskoler, siger Nanna Seidelin, direktør i Naturvidenskabernes Hus, der står bag Tektanken.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at vi som samfund kan komme til at mangle op mod 70.000 faglærte i 2025, hvis ikke flere søger mod erhvervsuddannelserne.

Det er fjerde gang, at Naturvidenskabernes Hus arranger Kloge Hænder.