Skolebestyrelse til kommune: Tag ansvar for sammenlægning

Viborg Kommune vil slå tre byskoler sammen. Forældrene mener, at politikerne fralægger sig ansvaret for, hvordan eleverne skal fordeles på skolerne

skoleelever.jpg
Foto: TV MIDTVEST

En ny kæmpeskole med 1500 elever er på vej i Viborg. Kommunen vil nemlig slå tre byskoler sammen til én.

Men forældrene protesterer. De mener, at politikerne fralægger sig ansvaret for upopulære beslutninger om, hvordan eleverne skal fordeles på skolerne:

- De skal turde tage en beslutning, og de skal turde stå ved den, og så må de tage de tæsk, der kommer bagefter, hvis den er forkert, siger Ditlev Høgh, der er skolebestyrelsesformand på Vestre Skole i Viborg, der er en af de tre skoler, der skal lægges sammen med to andre skoler i kommunen.

"Bør være en politisk opgave"

Forud er gået en lang debat om, hvordan eleverne skal fordeles mellem de tre skoler Vestre, Søndre og Finderuphøj.

En sammenlægning vil betyde, at den fælles ledelse og bestyrelse kommer til at stå med afgørelsen:

- Det er nemt at tørre den af på en skolebestyrelse, og det er lige præcis det, jeg synes, det gør, siger Ditlev Høgh.

I et høringssvar skriver bestyrelsen på en af de andre involverede skoler noget lignende:

- Vi mener at det er en politisk opgave og et politisk ansvar at træffe beslutninger om Viborg Kommunes skolestruktur, det er ikke en opgave for skolebestyrelser, lyder meldingen fra Finderuphøj Skole.

Generel tendens

Også i Holstebro er flere byskoler slået sammen til én. Og tendensen breder sig - både for at spare og for at undgå upopulære skolelukninger:

- Det er jo som udgangspunkt politikerne, der skal beslutte nogle rammer for, hvordan skolesammenlægninger skal foregå, så det kan i hvert fald være et demokratisk dilemma, at man ikke går ind og tager den beslutning og overlader den til skolerne, lyder det fra forskningschefen ved VIA University College,  Andreas Rasch-Christensen

Men i Viborg afviser politikerne dog, at de skyder ansvaret fra sig:

- Nej overhovedet ikke, for skal der bygges til eller skal der nedlægges noget, så er det til enhver tid en udvalgsbeslutning, siger Claus Clausen (V) som formand for kommunens Børne- & Ungdomsudvalg.

På Vestre skole fastholder formanden at politikerne burde gribe fat om problemerne og ikke sende aben videre.

Forslaget om en sammensmeltning af de tre skoler skal nu i offentlig høring.