Med mobilen i lommen: Skønsang skaber unikt fællesskab, der slår Facebook

Flere hundrede elever fra gymnasier i hele landsdelen var i dag samlet I Ikast. Både for at synge, men også for at lære at knytte relationer i den virkelige verden.

Smilene var store, da der blev sunget korsang I Ikast.
Smilene var store, da der blev sunget korsang I Ikast.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Da, dada, dada.

Sådan lyder det, når musikeleverne fra otte gymnasier slår pjalterne sammen og former et gigantisk fælleskor.

- Det har været fedt indtil videre i hvert fald, lyder det fra Astrid Juul Pedersen, 3.B, Ikast-brande Gymnasium.

Eleverne har masser af musikundervisning på deres egne gymnasier, men når de samles her på Ikast-Brande Gymnasium, så sker der noget særligt.

- Normalt er vi 20 unge, nu er vi 500, der sidder med det samme sangblad. Det giver en helt anden klang, og det skaber en helt anden fællesskabsfølelse, siger det fra Astrid Juul Pedersen, 3.B, Ikast-brande Gymnasium.

Og netop fællesskabsfølelsen er noget af det, korlederen håber, eleverne tager med sig derfra.

- Jeg håber, de får den oplevelse med, hvad det giver at være sammen om at lave et kæmpe projekt som det her og synge sammen. Den samhørighed, det giver, det kan godt lige få dem til at lægge iPhonen væk, ikke, fortæller Jens Johansen, Korleder og lektor, Aarhus Universitet. 

Jens Johansen opgave har altså i dag været at vise de unge mennesker, hvad der sker med fællesskabet, når telefonen er langt borte og flere hundrede sangstemmer i stedet har fokus. 

Kan noget Facebook ikke kan

At tolke ud fra de mange smil rundt om i det store kor, så er der ingen tvivl. Sang og fællesskab er en god og anderledes oplevelse for de unge, der er vokset op i tidsalder, hvor den slags nære sociale begivenheder ikke er en selvfølge. 

- Det er mega fedt. Det der med, at man er en del af noget, der lyder så godt - det er mega fedt. Når man står derhjemme og synger, er det noget helt andet. Man føler sig pludselig lidt bedre, end man egentlig er, Astrid Juul Pedersen, 3.B, Ikast-brande Gymnasium.

Og det kan altså noget, man ikke finder mange andre steder.

- Det kan godt være, vi tror, vi er sammen med nogen, når vi sidder på Facebook og holder øje med vennerne der, men det er vi jo ikke. De er jo et helt andet sted. Her er man sammen, fortæller Jens Johansen, Korleder og lektor, Aarhus Universitet. 

1:43
Se hele reportagen fra sangeventet I Ikast her.