Skleroseramt: Vil gerne bruge cannabis legalt

Fra 1. januar er det lovligt at ordinere cannabis til kronisk syge, men lægerne siger nej til at skrive recepter.

Knud Kalsgaard har brugt cannabis-dråber imod sklerose det seneste år.
Knud Kalsgaard har brugt cannabis-dråber imod sklerose det seneste år.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Mange syge vil gerne have det og vender tomlen op for medicinsk cannabis. Men rigtig mange læger vender lige nu tomlen ned og er ikke parat til at give det til patienterne.

Fra 1. januar er en forsøgsordning med medicinsk cannabis ellers trådt i kraft. Ordningen giver nu lægerne mulighed for at udskrive cannabis til patienter med sklerose, kræftsyge, der har bivirkninger efter kemobehandling, og patienter med rygmarvs- og nervelidelser.

En af dem, der ønsker at få lov til at bruge cannabis på lovlig vis, er en 59-årig tidligere landmand fra Mejrup ved Holstebro. Han fik konstateret en aggressiv form for sklerose i 2012. Det seneste år har han holdt sklerosen skak med cannabis-dråber, som han køber på det sorte marked.

- Der er ikke sket en forværring. Det havde der ellers gjort i de fem år, inden jeg startede med dråberne. Der blev jeg bare dårligere hele tiden, siger Knud Kalsgaard.

At der nu er mulighed for at få cannabis på recept, anser sklerosepatienten ikke som en mulighed. Han er nemlig tidligere blevet afvist af sin læge.

- Han var ikke meget for at skulle til at ordinere det. For han skal tage ansvaret, siger Knud Kalsgaard.

Lægerne er usikre på dråberne

Netop patientsikkerheden får i dag de praktiserende lægers videnskabelige selskab til at sige klart nej til at udskrive cannabis-medicin.

- Vi er bekymrede for, at det ikke opfylder kriterierne for at være et lægemiddel, så derfor er hele sikkerheden borte, siger Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. 

Det er en holdning, der ærgrer de politikere, som har banet vejen for fire år lovlig cannabis til medicinsk brug.

- Jeg mener, det er at være for konservativ. For hvis de taler med de patienter, som har haft god effekt af det, så er jeg lidt forundret over, at de ikke er mere medgørlige og positivt stillet overfor det her, siger Flemming Møller Mortensen, som er sundhedsordfører for Socialdemokratiet.

Det seneste år har Knud Kalsgaard købt cannabis-dråberne på det sorte marked, men for ham ville trygheden blive øget, hvis han legalt kunne få sine dråber på recept.

- Det ville jeg da hellere. Og også at have en at kunne få vejledning af, hvis der er nogle ting, man ikke lige ved, siger Knud Kalsgaard.

Men alt imens politikere og læger skændes om forsøget, så fortsætter den 59-årige sklerosepatient fra Holstebro med de ulovligt importerede dråber.

2:29
Fra 1. januar er det lovligt at ordinere cannabis til kronisk syge, men lægerne siger nej til at skrive recepter