Skive trækker sygebrev efter shitstorm

Skive Byråd skal behandle omstridt ny praksis for sygemeldinger hos kontanthjælpsmodtagere, før den kan meldes ud, lyder det nu.

Efter at have forsvaret en ny ordning for borgere på kontanthjælp, der bliver ramt af sygdom, vender kommunens arbejdsmarkedschef nu rundt og beklager.
Efter at have forsvaret en ny ordning for borgere på kontanthjælp, der bliver ramt af sygdom, vender kommunens arbejdsmarkedschef nu rundt og beklager.

En ny ordning for sygemeldinger i Skive Kommune har vakt så stor ballade, at kommunen nu midlertidigt trækker et omstridt brev om nye regler for sygemeldinger tilbage. 

Af brevet fra kommunen fremgår det, at Skive Kommune fra på onsdag kræver, at alle personer i aktivering skal møde fysisk op hos en sygeplejerske, hvis de vil melde sig syge. En fremgangsmåde, der af en socialrådgiver og en lektor i socialret, er kaldt henholdsvis kvalmende og muligvis ulovlig.
    
Efter i weekenden at have forsvaret fremgangsmåden, så trækker kommunens arbejdsmarkedschef Dorthe Hamrum nu i land.
    
- Det er gået for hurtigt, og der er sendt nogle breve ud med nogle forkerte formuleringer, som ikke er gældende endnu, og det beklager vi, siger hun.
    
I det "ikke-gældende" brev lægges der op til, at Skive Kommune vil indføre, at alle kontanthjælpsmodtagere skal møde personligt op på Sundhedsklinikken fra den første sygedag.
 

Den metode har kommunen siden 2016 med succes brugt til at nedbringe sygefraværet blandt flygtninge og siden også borgere på kontanthjælp med stort sygefravær.
    
Men brevet, der lægger op til at ordningen udvides til alle på kontanthjælp, er ifølge Dorthe Hamrum blevet sendt ud, før der er truffet en politisk beslutning om, hvorvidt ordningen eventuelt skal udvides.
    
Det er trods kritikken stadig planen, at Skive Kommune vil udbrede ordningen, så den ikke kun gælder flygtninge og indvandrere samt kontanthjælpsmodtagere med hyppigt sygefravær.

   

Kommunens brev til borgere i aktivering udløste stor debat på sociale medier.

Forinden skal det dog også undersøges, om forstærkede tiltag overfor alle syge kontanthjælpsmodtagere overhovedet er lovlige.
    
- Nu tjekker vi reglerne efter igen, som vi altid gør, når det stilles spørgsmålstegn ved noget, og så venter vi på, at politikerne træffer en beslutning.
    
- Derefter sender vi et gældende brev ud. Men det er vigtigt at pointere, at ordningen er ment som en hjælp til dem, som har brug for at komme i gang igen, siger Dorthe Hamrum.
    
Planen er, at det nye tiltag skal behandles politisk på et udvalgsmøde i kommunens erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg til februar. 
 

2:21
TV MIDTVEST har tidligere lavet dette indslag om sagen: Det er i strid med loven, når Skive Kommune beder sygemeldte kontanthjælpsmodtagere møde op hos en sygeplejerske. Det har foreningen Behandl os ordentligt hele tiden ment. Og i dag får den opbakning fra en lektor i socialret.

    
/ritzau/