Skive tør ikke bore endnu

Skive Kommune tør stadig ikke gå igang med at bore efter varmt vand i undergrunden. Risikoen ved et geotermi-eventyr er for stor, selv om regeringen nu har lavet en forsikringsordning. Derfor skulle energiministeren i dag overbevises om, at der skal mere til.

Rasmus_Helveg_Petersen.jpg

Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen kom i dag til Skive, for at få klar besked om et problem. Politikerne vil så gerne bore efter varmt vand - men de tøver.

Ganske vist har regeringen fundet 60 millioner kroner til en statsgaranti for fremtidens geotermi-projekter. Men det er ikke nok.

- Vi er glad for, at de 60 millioner er sat af. Men vi mangler at få talt på plads, hvordan vi håndterer vi de 60 millioner, siger Anders Bøge, der er formand for Skive Geotermi A/S

Viborg skræmmer

I fem år har Skive arbejdet med planer om at hente varmt vand op fra to kilometers dybde under en mark i Salling for at skaffe billig og miljøvenlig fjernvarme.

Men sporene skræmmer fra den kuldsejlede boring i Kvols ved Viborg, hvor man i dag står med en regning på 165 millioner for et hul i jorden.

På dagens møde fik ministeren besked om, hvor skoen trykker. Men han gjorde det også klart, at der altid er en risiko ved at bore efter det varme vand:

- Den vil jeg gerne hjælpe lidt med. Men jeg vil ikke tage hele risikoen, ligesom jeg ikke vil tage hele gevinsten, siger den radikale Klima og Energiminister, Rasmus Helveg Petersen.

Ministeren vil altså ikke hæve forsikringssummen. Men han vil se på, om dækningen kan blive bedre.

- Jeg tror at vi kan udvide ordningen til at dække flere aspekter af boringen end det der ligger nu. Altså imødekomme ønsket fra folkene i Skive, siger Rasmus Helveg Petersen.

Lovforslaget om forsikring af geotermiprojekter skal i folketinget til sommer.